17 Kasım 2019

Kapadokya Gezilecek Yerler ilce

Kapadokya Gezilecek Yerler
Günümüzden 60 milyon yıl geriye gitmeye ne dersiniz? İç Anadolu’nun turistik merkezlerinden biri olan Kapadokya muhteşem doğa olayları ile ortaya çıkmış ve günümüze kadar gelişimini devam ettirmiştir. 
Son yıllarda yabancı turistler arasında da oldukça popüler durumda olan Kapadokya, her geçen gün dünyada daha fazla tanınmaya devam etmekte. Kapadokya denildiğinde aklımıza daha çok peribacaları ve sıcak hava balonları gelse de bu güzel bölge havası, doğası ve tarihi ile birlikte bilmediğimiz birçok sürpriz barındırmakta. 
Rehberimizde sizlere Kapadokya’da mutlaka görmeniz gereken noktalarından bahsettik. 

Ürgüp Gezilecek Yerler
Rehberimize hepimizin yakından bildiği, bilmesek dahi kulak aşinalığımızın bulunduğu Ürgüp ile başlıyoruz. Yerli yabancı birçok diziye de ev sahipliği yapmış olan Ürgüp, Kapadokya’nın en meşhur bölgesi diyebiliriz. Kapadokya seyahatinizde programınıza eklemenizi kesinlikle öneriyoruz. Hazırsanız Ürgüp’ü bu kadar meşhur yapan özelliklerini görmeye başlayalım.


Temenni Tepesi
Ürgüp’ün merkezinde bulunan Temenni Tepesi, konumu sayesinde mutlaka gözünüze çarpacaktır. Yerden 80 metre yüksekliğe sahip olan tepe, manzarasıyla da yerli-yabancı birçok turistin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Tüm Ürgüp ile beraber çevre noktaları da rahatça gözlemlemenizi sağlayan tepe, Erciyes ve eteklerini de rahatlıkla görme fırsatını bizlere sunuyor. Tek özelliği manzara olmayan Temenni Tepesi’nde iki kümbet ve beraberinde bulunan tarihte yer edinmiş önemli kişilerin mezarlarını da ziyaret edebilirsiniz. Tepeye ulaştığınızda sağınızda kalan kümbet, Kılıçarslan Gazi Türbesi’dir. Bu türbe tepenin adını kazanmasında da önemli bir etken olmuştur. Günümüzde pek fazla uygulanmasa da geçmiş zamanda türbeye gelen insanlar dilek dileyerek yani temennide bulunarak türbeye çaput bağlamışlardır. Böylece tepenin adı Temenni olarak kalmıştır. Diğer kümbet ise aynı şekilde kolayca görebileceğiniz bir noktadadır. Tepenin tam ortasında bulunan bu kümbet yakın zamana kadar Tahsin Ağa Halk Kütüphanesi olarak kullanılmıştır. Daha sonrasında kütüphane yer değiştirerek ilçe merkezine taşınmıştır. Son olarak tepede görmeniz gereken bir diğer tarihi nokta ise tepeye giriş noktanızdan itibaren solunuzda kalacak olan Aziz Yeorgios kalıntılarıdır. 
Ziyaret Saatleri: 08.00 – 19.00
Adres: Temenni, Kılıç Arslan Cd. No:21, 50400 Ürgüp/Nevşehir

Asmalı Konak 
Rehberimizin başında da demiştik ya hani birçok dizi ve filme ev sahipliği yapmıştır diye, şimdi o noktalardan birindeyiz, Asmalı Konak’tayız. Meşhur diziye adını veren Asmalı Konak Ürgüp’ün en çok ziyaret edilen noktalarından diyebiliriz. Ancak dizide iki adet konak bulunması karışıklığa sebebiyet verebiliyor. Günümüzde Asmalı Konak Müzesi olarak bilinen konağı ziyaret etmek için Ürgüp merkezdeki konağa gitmelisiniz. Dizide daha az gördüğümüz diğer konağı da ziyaret etmek isterseniz günümüzde Old Greek House olarak hizmet vermektedir. Bu konsept otele ulaşmak içinse yazımızın devamında da yer verdiğimiz Ürgüp’ün bir kasabası olan Mustafapaşa’ya gitmelisiniz.
Asmalı Konak Müzesi – Adres: Yunak, Hacı Hafız Sokak No:8, 50400 Ürgüp/Nevşehir
Asmalı Konak Mustafapaşa: Davutlu, Şahin Cd. No:16, 50420 Mustafapaşa/Ürgüp/Nevşehir

Gomeda Vadisi
Ürgüp’e 5 kilometre uzaklıkta bulunan vadi Mustafapaşa kasabasında bulunmaktadır. Küçük Ihlamara Vadisi olarak da anılan bölge, dışarıdan bakıldığında birçok dev kafatasının birleşimi gibi görünmektedir. Karanlık mağaraların, koca oyukların bulunduğu bu vadi göründüğünün aksine yeşili, akarsuyu ve temiz havasıyla tam bir doğa harikası. Kimi 5-6 katlı apartman kimi ise kale gibi görünen bu oyukların asıl sebebi güvercinlerdir. Güvercinlik olarak adlandırılan bu dev oyuklar birçok güvercine ev sahipliği yapmaktadır. Vadi tüm bunlarla birlikte içerisinde adı dahi bilinmeyen onlarca tarihi kilise barındırmaktadır. Alakara Kilisesi, Aziz Basilios Kilisesi bunlardan bazıları. Sürprizleri bitmeyen gizemli vadinin en can alıcı noktalarından biri de içerisinde bulunan eski bir yeraltı şehri. Yapısının geri kalanı gibi oldukça küçük ve dar bir girişe sahip olan bu yeraltı şehrini gezmek bize kalırsa çok zor. Macera tutkunuysanız diyecek bir şeyimiz yok ancak uzun boylu ve klostrofobisi olan kullanıcılarımızı da uyarmakta fayda görüyoruz, bir kez daha düşünün deriz. Gomeda Vadisi bitti diye üzülmeyin sakın, devamında Üzengi Vadisi bulunmakta. Gezinizi kolaylaştırmak adına oluşturulmuş yürüyüş parkurunu takip ederek bu güzelliğin devamına şahitlik edebilirsiniz. Ancak bir uyarıda daha bulunmamız gerekli. Bu parkurda ilerlemek için belirli noktalarda suya girmeniz gerekebilir. Hazırlıksız giderseniz hüsrana uğrayabilirsiniz, bizden söylemesi.
Adres: 50402 Mustafapaşa/Ürgüp/Nevşehir

Üç Güzeller
Sıra Ürgüp’ün en çok ilgi çeken noktalarından olan, hatta efsanelere dahi ev sahipliği yapan Üç Güzeller’de. Onları diğer peribacalarından ayıran ve bu şekilde anılmasını sağlayan en büyük etken, belirgin ve mantar şapkalı formu tamamıyla yansıtıyor olmaları. Bu nedenle Üç Güzeller Kapadokya denince hatrımıza düşen müthiş bir simge haline gelmiştir. Daha önce de belirttiğimiz gibi Üç Güzeller’in bir de efsanesi bulunmakta. Efsaneye göre bu üç peribacası bir asker. Evet yanlış okumadınız. Kapadokya Kralı’nın kızı bu bölgede çobanlık yapan bir adama gönlünü kaptırır ve evlenmek ister. Kral tabiki kızının gariban bir çobanla evlenmesini istemez ve karşı çıkar. Ancak prenses bu karara bel bağlamaz ve çoban ile kaçarak evlenir. Kral ise bunu öğrendiğinde gözü döner ve ikisinin de öldürülmesi için emir verir. Prenses askerlerden kurtulmak için buraya gelir ve dua etmeye başlar. Askerler taşa döner ve günümüzde insanların önünde fotoğraf  için yarıştığı bu üç peribacasını oluşturur. Peki Üç Güzeller’e nasıl ulaşırım diye soruyorsanız, Kızılçukur Vadisi’nden Ürgüp’e doğru devam eden yolda rahatlıkla bulabilirsiniz. 
Adres: Esbelli, Nevşehir Ürgüp Yolu, 50400 Ürgüp/Nevşehir

Ürgüp Müzesi
Tarihe ve müzelere ilgi duyuyorsanız mutlaka görmeniz gereken noktalardan biri de Ürgüp Müzesi. Ürgüp’ün merkezinde bulunan bu küçük müze içerisinde yakın bölgede bulunan fosillerle birlikte Roma, Pers, Bizans hatta Eski Tunç Çağı dönemlerine ait kalıntılar da bulunuyor. Bunların haricinde müzede Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma etnografik eşyalara da rastlayabilirsiniz.
Ziyaret Saatleri: 08.00 – 17.00 / 09.00 – 19.00
Adres: İmran, Atatürk Blv. No:41, 50400 Ürgüp/Nevşehir

Kapadokya Sanat Ve Tarih Müzesi / Bebek Müzesi
Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi ya da bir adıyla Bebek Müzesi, yazımızın geçtiğimiz kısımlarında da pek çok kez adı geçen Mustafapaşa’da bulunmaktadır. Alışkın olduğumuz müzelere göre çok daha eğlenceli olan bu müze, el yapımı bebekler ile Kapadokya tarihine ayna tutmaktadır. Türkiye’nin ilk el yapımı bebek müzesi olma ünvanını da elinde bulundurmakta olan Kapadokya Bebek Müzesi’nde günümüzde yaklaşık 3 bin oyuncak bebek ile yaklaşık 600 hikaye anlatılarak tarihe ışık tutulmakta. Bebeklerin birçoğu keven bitkisinin sütünden elde edilen kitre adındaki hamursu madde, tel ve pamuk kullanılarak aynı zamanda müzenin kurucusu da olan Sibel Radiye Kül tarafından yapılmıştır. 150 yılı aşkın tarihi bulunan bir konakta görücüye sunulan bu müzeyi gezerek Kapadokya’nın tarihinin eğlenceli yanına erişebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç her gün 09.00 – 19.00
Giriş Ücreti: 15 TL
Adres: Yukarı Mahallesi Gazi Sokak No: 6 Tel: 0 384 353 52 21

Mustafapaşa
Gelelim yazımızda en çok bahsettiğimiz bölgelerden biri olan Mustafapaşa’ya. Antik dönemlerde eski bir Rum Köyü olan Mustafapaşa, Sinasos olarakta bilinmektedir. Ürgüp’e 5 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Yazımızın geçmiş bölümünde anlattığımız birçok turistik yerin ya Mustafapaşa’ya bağlı ya da Mustafapaşa’ya yakın olduğunu gördük. Ancak bu minik kasaba gez gez bitmiyor desek yeridir. Şimdi dilerseniz biraz da Mustafapaşa’nın tarihinden bahsedelim. Günümüzden yaklaşık 100 sene önce çoğunlukla Rumların yaşadığı bir kasaba iken 1924 Türk-Yunan nüfus mübadelesi ile birlikte Türk nüfusunda artış görülmüştür. Bu artışın büyük kısmını Mardin ve Suriye taraflarından gelen Türkler oluşturmaktadır. Bu teoriyi destekleyen en büyük etmen ise mimari benzerlik diyebiliriz. Kapadokya’nın kalan bölgeleri gibi Mustafapaşa’nın mimarisi de Mardin mimarisine oldukça benzemekte. Geçmişte taş konak sayısı 700’e yakınken, günümüzde bu sayı oldukça azalmış durumda. Ayrıca kasabada 100 ev, 30’a yakın kilise ve şapel bulunmaktadır.
Mustafapaşa’da gezilecek yerler ise özetle şuralar:
Mehmet Şakirpaşa Medresesi
Aziz Nikolaos Manastırı
Konstantin Helena Kilisesi
Aziz Vasilyos Kilisesi
Aziz Basil Şapeli
Saklı Vadi
Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi
Maraşoğlu Köprüsü
Asmalı Konak

Ortahisar Gezilecek Yerler 
Ortahisar Etnografya Müzesi
Kapadokya’nın bir diğer müzesi olan Ortahisar Etnografya Müzesi ile devam edelim. Bölgenin ilk etnografya müzesi olarak bilinen bu müzede sosyal yaşam mankenler ile canlandırılmaktadır. Eğer tarih ve müzelere karşı ilginiz varsa seyahat programınıza eklemenizi mutlaka tavsiye ederiz.
Müze içerisinde farklı konuları ele alıp canlandıran 12 oda var:
1.Yapı Odası (Kayaların nasıl ev, kilise gibi alanlara dönüştürüldüğünü merak edenler için mükemmel!)
2.Tarım Odası
3.Türk Hamamı
4.Köy Odası
5.Geleneksel Mutfak
6.Gelin Odası
7.Pekmez Yapım Odası
8.Dokuma Odası
9.Köy Meydanı
10.Kız İsteme Merasimi
11.Kına Gecesi
12.Ortahisar Hatırası
Ziyaret Saatleri: 09.00 – 24.00 (Restoran dolayısıyla saatler esnek.)
Giriş Ücreti: 5 TL
Adres: Cumhuriyet Meydanı, No:15, Ortahisar – Ürgüp – Nevşehir

Ortahisar Kalesi
Taştan evleri, dev oyukları ve uçsuz bucaksız mağaraları ile tam bir Mimari harika olan Ortahisar’ın bir mimari harikası da Ortahisar Kalesi’dir. Ortahisar Kalesi yerden 80 metre kadar yükseğe erişen bir kaya oluşumu denilebilir. Muhteşem manzarası ve eteklerindeki evlerle oluşan harika mimari görünümü ile birlikte Hititler dönemine kadar uzanan tarihi, Ortahisar Kalesi’ni kesinlikle ziyaret edip görmenizi tavsiye ettiğimiz bir mekan haline getirmiştir. Kalenin içerisindeki tünellerde gezinirken tarihi kesinlikle hissedeceksiniz.
Ziyaret Saatleri: 08.00 – 18.00
Giriş Ücreti: 5 TL
Adres: Resul Bey Sk., 50650 Ortahisar/Ürgüp/Nevşehir

Uçhisar Gezilecek Yerler
Uçhisar Kalesi
Bize kalırsa yolunuz Uçhisar’a düşerse mutlaka görmeniz gereken bir yer. İki peribacasının birleşiminden meydana gelen kaledeki büyük peribacası Ağa’nın Kalesi, küçük peribacası ise Çavuş’un kalesi olarak adlandırılmıştır. Ayrıca Uçhisar Kalesi bölgenin en büyük peribacasıdır. Böylelikle Kapadokya’nın neredeyse tamamından kolaylıka görülebilmektedir. Uçhisar Kalesi’ne çıktığınızda Erciyes ve Hasan Dağları’nı aynı anda görebilirsiniz. Kalenin turistler tarafından bu kadar ilgi görmesinin sebebi takdir edersiniz ki manzarası. Ancak manzara etmenini tamamlayan etmen kesinlikle sıcak hava balonlarıdır. Balonların havalandığı bir günde ziyaret ederseniz, kaleden kesinlikle memnun ayrılacağınıza eminiz. Kale sadece bunlarla kalmayıp içerisinde pek çok mezar, sarnıç ve sığınak da bulundurmaktadır. Uçhisar kalesine ulaşmak biraz efor gerektirse de buna değecektir. Eğer kaleyi ziyaret etmeye karar verdiyseniz bu zorlu yolda size başarılar diliyoruz.
Ziyaret Saatleri: 08.00 – 20.00
Giriş Ücreti: 20 TL
Adres: Tekelli, 50240 Uçhisar/Nevşehir Merkez/Nevşehir


Güvercinlik Vadisi
Daha çok doğa sporlarıyla ilgilenenlerin dikkatini çekeceğini düşündüğümüz Güvercinlik Vadisi’nde sıra. Adını zamanında bölgede yaşayan halkın güvercinler için kayaları oyarak yuva yapmasından almıştır. Bu oyuklarda güvercinleri besleyen yerli halk, kuşlardan elde ettikleri gübreler ile üzüm bağlarını beslemiş, yumurtalarını ise frekslerin açılarında kullanmışlardır. Peribacaları ve diğer doğa oluşumlarıyla bizlere harika görüntüler sunan Güvercinlik Vadi’si; treeking, koşu ve bisiklet sporları ile ilgilenenler ise vazgeçilmez bir nokta haline gelmiştir. Üçhisar’dan başlayan vadi Göreme’ye kadar yaklaşık 4 kilometre kadar devam etmekte. 
Adres: Aşağı, Adnan Menderes Cd., 50240 Uçhisar/Nevşehir Merkez/Nevşehir

Göreme Gezilecek Yerler
Aşk Vadisi 
Nevşehir’in en çok turist çeken yerleşkelerin olan Kapadokya’da bulunan Aşk Vadisi, uzunluğu ile henüz daha adım atmadan büyülemeye başlıyor. Takriben uzunluğu 4900 metre olan bu vadi, araçlar için pek de uygun yollara sahip değildir. Belirli bir süre indikten sonra karşınıza çıkan su ile işiniz daha da zorlaşacaktır. Bu kısmı atlattıktan sonra ise eşsiz manzarası ile karşımıza çıkar Aşk vadisi. Peribacaları ile donatılmış halde olan Aşk Vadisi’nin güzelliği o kadar büyüleyicidir ki sizin hayatınızda kısa sürede unutulmayacak kadar kaliteli ve hoş bir izlenim bırakır. Kapadokya’ da bulunan Aşk Vadisi’ni tatlı bir serüven olarak tamamladıktan sonra ise Göreme – Avanos yolu sizleri bekliyor olacaktır.

Avanos’ta Gezilecek Yerler
Devrent Vadisi
Geze geze bitiremeyeceğiniz güzellikte olan Kapadokya’nın bir başka dillere destan yeri ise Devrent vadisidir. İçinde kiliseler, Roma mezarları ve kayalardan oyulmuş kısımlar bulunduran Devrent Vadisi, yıllar önce çekilen ve severek izlenilen Asmalı Konak dizisinde de fon olarak kullanılmıştır. U’ şeklini andıran vadi yapısının bir ucu Devrent diğer ucu ise Kızılçukur’a kadar varmaktadır. Umarız sizler için hazırlamış olduğumuz bu detaylı gezi rehberini beğenmişsinizdir. Sevdikleriniz ile mutlu ve huzurlu bir tatil geçirmenizi, ömür sonuna kadar sizlerle kalacak anılar biriktirmenizi dileriz!