30 Kasım 2019

Kapadokya Balon Turu

Balon seferleri ile ünlü Kapadokya’ya gelerek siz de bu eşsiz deneyimi yaşayabilirsiniz. Dünya üzerinde eşi benzeri bulunmayan bu tur etkinliğini sizler için en ince ayrıntısına kadar işledik!

Kapadokya Nerede?
Güzelliği ile hepimizi büyüleyen İç Anadolu’nun göz bebeği Kapadokya ülkemize kazandırdığı turist trafiği ile turizmi her daim canlı tutmaktadır. Pers diline Güzel Atlar Diyarı olarak geçmiş olan Kapadokya, ülkemizin yerli-yabancı oranında en fazla ilgi gören turistik alanlarından birisidir. Doğa tarafından 60 milyon yıl önce insanlığa hediye edilen bu bölge, şuan ki konumuna gelebilmek için uzun süreler boyunca savaşları, barışları ve birbirinden farklı öyküleri sırtında taşımıştır.
Yaklaşık 60 milyon yıl önce çevresinde bulunan yanardağların etrafa saçmış olduğu lavlar ile çöken ve oluşan Kapadokya, binlerce yıl önce ise insanların yaşamaya başladığı bir bölge haline gelmiş. Çoğumuz bilmesekte yanı başımızdaki Kapadokya, o kadar ilginç bir yerdir ki Fransız bir gezgin olan Paul Lucas, buraya 1800'lü yıllarda gelerek peribacalarını ve yeraltı şehirlerini görüyor. Daha sonra Avrupa'ya tekrar dönen gezginin bu anlattıklarına kimse inanmıyor ve onun hayal gördüğünü söylüyorlar. Paul Lucas, günümüzde hala en çok satan seyahatnamelerin yazarı olsa da Kapadokya sayesinde o günlerde bir yalancı olarak biliniyor. Peki içerisinde 900'den fazla film, dizi ve belgesel çekilen; yeraltı şehirleri, peribacaları ve en önemlisi sıcak hava balonları ile ünlü bu bölge nerede?
Aslen Nevşehir iline bağlı olan Kapadokya, geniş sınırları ile birçok şehir ile bağlantılı durumdadır. Bu şehirler ise şu şekilde:
* Kayseri
* Niğde
* Kırşehir
* Aksaray
Başka bir şekilde anlatmak gerekirse Kapadokya iç anadolu bölgesinin tam da kalbinde yer alıyor. 
Herhangi bir otobüs terminali bulunmayan Kapadokya'da karayolundan ulaşım, Ürgüp Otobüs Terminali veya Nevşehir Otobüs Terminali ile sağlanıyor. Kamil Koç, Metro ve Pamukkale gibi firmalar ile direkt olarak Ürgüp Otobüs Terminali'ne varabilirsiniz. Ulaşımı zor olsa da bu zorlu yolculuğun sonunda kesinlikle memnun kalacağınızdan eminiz.
Kapadokya'da tıpkı otobüs terminali olmadığı gibi bir havalimanı da bulunmuyor. Bölgeye uçak ile gelmek isteyen ziyaretçiler genellikle Nevşehir Havalimanı'nı kullanarak Kapadokya'ya ulaşabiliyor. Ayrıca birçok otelin shuttle hizmeti de bulunuyor. Diğer bir ulaşım yöntemi ise en rahatı olan bireysel araç ile ulaşımdır. Kendi aracınızla gelmek hem bölge içerisinde seyahat ederken kolaylık sağlıyor hem de diğer ulaşım seçeneklerinin aksine sizi indi bindi işlerinden kurtarıyor. Ancak şunu da hatırlatmakta fayda görüyoruz, eğer bu yolculuğa şahsi aracınız ile çıkmayı düşünüyorsanız çoğu bölgede park sıkıntısı yaşamanız işten bile değil. Bunu göze alarak yola çıkmanız daha iyi olacaktır.
Son olarak bölgeye pek tercih edilmese de trenle ulaşmak da mümkün. Kayseri ve Adana şehirleri arasında bulunan Erciyes Express ile Niğde'ye, oradan otobüsle Kapadokya'ya ulaşabilirsiniz.

Kapadokya Balon Turu Nedir?
Kapadokya’nın en çok ilgi çeken turistik bölgelerden olmasının başlıca sebeplerinden biri de Kapadokya balon turudur. Bu bölgede yapabileceğiniz en güzel aktivitelerden birisi diyebiliriz. Sıcak hava balonları ile yapılan turda, aynı anda 200 balon ile birlikte gökyüzüne yükseliyorsunuz. Ardından balon ile birlikte belirlenen rotada kuş bakışı şekilde Kapadokya'nın muhteşem doğası ve harika mimarisine şahitlik edebilirsiniz. Çoğu insan korkup cesaret edemese de cesaret edip binen ziyaretçiler hayatlarında yaşadıkları en iyi anlardan biri olduğunu çokça kez dile getirmekte. Bize kalır ise Kapadokya’ya gidipte sıcak hava balonuna binmeden, Kapadokya’nın eşsiz manzarasına  doymadan dönülmemesi gerekir. Hadi şimdi bu bölgede yapılacak en güzel aktivitelerden birisi olan balon turlarını daha da yakından inceleyelim.


Sıcak Hava Balonu Nedir?
Sıcak hava balonu, burner; sepet ve kubbeden oluşan 3 parçalı bir hava ulaşım aracıdır. Hava akımı prensibiyle harekete geçen bu araçlar, genellikle 15-20 dakika içerisinde uçuşa hazır hale getirilebiliyor. Ayrıca yaklaşık 500 saatlik uçuş ömrüne sahip olan bu balonlar, eski zamanlardan beri sıklıkla kullanılıyor. Uçuşun kendisi ise 1.5 ile 3.5 saat kadar sürebiliyor. Ayrıca balonlarda yakıt olarak propan gazı kullanılıyor. Uçuş esnasında bu yakıtın yaklaşık %75’i kullanılır.

Sıcak Hava Balonu Nasıl Çalışır?
Ortalama boyutta bir balon profesyonel ve tecrübeli bir ekiple 20 dakika içerisinde şişirilebilir ve tekrardan toplanabilir. Balonlar çalışırken sıcaklık ve yerçekimi kullanılır. Balon içinde tüplerde taşınan hava ısınır, hava ısındıkça yukarı çıkar ve balonu şişirir. Böylece balon yukarı yükselmeye başlar. Balonun uçuşu esnasında yönü daima rüzgar belirler. Burada pilotun görevi kısıtlı olan kontrol imkanını doğru bir şekilde kullanarak balonun yönlendirilmesini sağlamaktır. Bu yüzden gerektiğinde balonun irtifasında değişikliklerde de bulunarak balonun hakimiyetini kontrol altına alır. Sıcak hava balonu kalkıştaki prensibe göre tekrardan yere indirilebilir. Balonun içindeki hava soğutulduğunda balon tekrardan aşağı doğru inişe geçer.

Sıcak Hava Balonu Neden Düşer?
Böyle bir başlık kullanmamız sizi ürkütmesin. Çünkü sıcak hava balonu düşündüğümüzden çok daha güvenli. Ancak sıcak hava balonlarının nasıl çalıştığını anladıktan sonra insanların aklına genelde bu soru geliyor: "Bir sıcak hava balonu neden düşer?" Senede bir mutlaka duyulan hava balonu düşme haberleri gelen ziyaretçilerin gözünü korkutsa da hava balonları en güvenli taşıtlardan birisi. Tek seferde 200 adet balonun havalandığı Kapadokya'da, gün içerisinde birçok kez kalkış yapıldığı düşünülürse, aslında balon kazası sonrası ölme riskiniz çok az. 
Ölüm veya yaralanma olaylarının ise iki nedeni bulunuyor. Şunu da eklemek gerekiyor ki bu nedenlerden en önemli olan kesinlikle ziyaretçilere bağlı. İlk neden sizden sorumlu pilotun yönlendirmelerini dinlememektir. Genelde iniş sırasında pilotun direktifi ile iniş pozisyonu almayan yolcular hafif de olsa yaralanma riski ile karşı karşıya kalıyor. Diğer bir neden ise olumsuz hava koşullarıdır. Bir kere yakalandığınızda, balonun yavaş hareket kabiliyeti nedeniyle mücadele edemeyeceğiniz hava koşulları genellikle balonun düşme sebeplerinin başında geliyor. Fakat bu noktada da rahat olabilirsiniz çünkü gezi firmaları uçuş öncesi hava koşullarına epey dikkat ediyor. En ufak bir riskte bile uçuşu iptal etmekten geri kalmıyorlar. Çok ani bir değişiklik olmadıkça uçuşlar tahminlere göre başarılı bir şekilde gerçekleşmekte. Özet olarak uçuşlardan korkmanıza gerek yok, yalnızca profesyonellere güvenin ve onların direktiflerini eksiksiz olarak uygulayın, ardından bu harika anın tadını çıkarın.

Kapadokya'da Balon Turu Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Böylesine lüks bir gezi turunda en güvenli ve en kapsamlı hizmeti almak tabi ki de sizin de hakkınız. Bilet almadan öncesi ve sonrasında dikkat etmeniz gereken birkaç kuralı sizler için derledik!
1- Anlaşacağınız firmayı fiyatına göre değil, deneyimine göre seçmelisiniz. Yüksek fiyat yüksek kalite algısı ne yazık ki balonlar için geçerli değil. Bir şirket ile anlaşmadan önce şirketin deneyimlerini iyi incelemeli ve geçmişine göz atmalısınız. Aksi takdirde deneyimsiz pilotlar, aksayan uçuşlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durum süper başlayan bu anları sizin için bir travmaya döüştürebilir.
2- Uçuş sigortası olup olmadığını mutlaka kontrol etmeniz gerekiyor. Birçok firma sırf biraz daha kâr edebilmek için uçuş sigortalarını atlayabiliyor. Kesinlikle hakkınızı yedirmemeli ve işinizi garantiye almalısınız.
3- Uçuş süresine dikkat etmenizde fayda var. Birçok turist, 2 saat olarak anlaştığı turdan farkında olmadan daha kısa sürede iniyor. Böyle özel bir anda bir dakika bile havada daha fazla kalmak eminiz ki size mükemmel hissettirecektir. Tabii ki hava koşulları nedeniyle yapılan erken inişlerde firmaya da hak vermek gerekiyor.

Kapadokya Sıcak Hava Balonu Turu Nasıl Ayarlanır?
Kapadokya'da balon turu ayarlayan birçok firma mevcutken hakkıyla yapan firmaları keşfetmek gerçekten de oldukça zor. Bunların birçoğu pahalı iken bazıları ise şaşırtıcı derecede uygun fiyatla taşımacılık yapıyor. Peki bu önemli konuda hangi firmayı, hangi kritere göre seçeceğiz.
Öncelikle bu güzel deneyimi sorunsuz bir şekilde tamamlamak için her firmayı tek tek araştırmanızı tavsiye ediyoruz. En azından bir hafta boyunca bu şirketler için araştırmalar yapabilirsiniz. Kapadokya'da balon turu yapmak için izni olan 20 adet firma bulunuyor. Bu firmalar hakkında tavsiye almak için kalacağınız otel ile de konuşabilirsiniz Hem anlaşmalı oldukları firma varsa size fiyat konusunda yardımcı olacaklardır hem de piyasaya hakim oldukları için birçoğumuzdan daha bilgili olmaları gerekmektedir. Ancak tamamen onlara bırakmanızı da önermiyoruz, siz de mutlaka araştırmanızı detaylıca yapmalısınız.
Diğer bir yardım alma seçeneği ise acentalardır. Böylece hem oteli hem de balon turunu tek seferde alarak çok uzun süre seçim için vakit kaybetmeden bu olaydan kurtulabilirsiniz.

Kapadokya'da Balon Turu Fiyatları Ne Kadar?
Tıpkı diğer tüm hizmetler gibi Kapadokya balon turunda da istediğiniz hizmet şekline göre fiyatlar değişiklik gösterebiliyor. 3 farklı kategoride ( Özel, az kişili ve standart ) hizmet veren bu firmalar arasında hem kategori bazında hem de firma bazında fiyatlar değişiklik gösterebiliyor. 
Balon turu fiyatları ise ortalama 140 €uro ile 1170 €uro arasında değişiyor. Tabii ki bu noktada nasıl bir uçuş deneyimi istediğiniz de oldukça önemli bir faktör. Evlilik teklifleri için 2 kişilik balonları, geniş bir yolculuk için 10 kişilik balonları, ucuz bir yolculuk için ise standart balonları tercih edebilirsiniz. Tamamen size ve bütçenize kalmış bir durum. Tabii ki uygun fiyatla sizi memnun bırakabilecek bir çok firma bulunuyor. Bu firmalara ufak birkaç araştırma ile erişebilirsiniz.

Kapadokya'da Hangi Bölgelerde Balonla Tur Atabiliriz? Hangi Bölgelerde Uçuş Serbest?
Kapadokya'da yapılan balon turlarının genellikle sabit bir rotası veya uçuş bölgesi bulunmuyor. Şirketler, sabit bir noktadan kalkış yapmak yerine o günün hava şartlarına göre karar vermeyi tercih ediyor. Biz de sağlık açısından en doğru karar olduğunu düşündüğümüz için bu kararı sonuna kadar destekliyoruz. 
Fakat çoğu zaman balonlar Avanos ve Göreme arasında kalan bölgeden kalkıyor. Balonun yatay olarak hareket etmesi ise o günün rüzgar şiddetine ve tabii ki pilotun ne kadar yetenekli olduğuna kalmış oluyor.

Sıcak Hava Balonları Hangi Saatlerde Kalkar?
Balon yolculukları genellikle bir günde 3 kere oluyor: Gün doğumunda, gün doğduktan sonra ve gün batarken. Yoğun olmayan Ekim - Şubat aylarında ise balon seferleri iki kereye düşürülüyor. Bu aylarda yalnızca gün doğumu ve gün batımında uçuşlar yapılıyor.
Gün doğumu için saat 3.30 civarında uyanmanız gerekse de feda ettiğiniz uyku gezinin her saniyesine değiyor! Saat 4 civarı otelden alındıktan sonra sabah 5 sularında geziniz başlamış oluyor.

Kapadokya Balon Turu En İyi Ne Zaman Yapılır?
Kapadokya'da balon turları sıcak soğuk demeden 4 mevsim devam ediyor. Uygun rüzgar koşulları olduğu zamanlarda çok büyük aksilikler haricinde genellikle turlar ertelenmiyor. Fakat hem işinizi şansa bırakmamak hem de en güzel manzaranın olduğu zamanlarda balon turu yapmak istiyorsanız şu aylarda turunuzu gerçekleştirebilirsiniz:
* Nisan
* Mayıs
* Ekim
* Kasım
* Ocak


Balon Turlarına Neler Dahil?
Balon turlarının içeriği firmadan firmaya değişiklik gösterse de genellikle standart kampanyalar sabit oluyor. Rastgele bir firmanın en düşük paketteki içeriği şu şekildedir:
* Kapadokya bölgesi otelden alınış-bırakılış
* İçecek, atıştırmalık ikramı 
* 1 saat havada uçuş, aktivite süresi 3 saat
* 24-28 kişi kapasiteli sepet
* Uçuş Sigortası
* Uçuş sonu alkolsüz şampanya, meyve suyu, kek 
* Hatıra amaçlı hediye Uçuş Sertifikası
Aynı firmaya ait orta paketteki özellikler ise şu şekildedir:
* Kapadokya bölgesi otelden alınış-bırakılış
* İçecek, atıştırmalık ikramı
* 1 saat havada uçuş, aktivite süresi 3 saat
* 16-20 kişi kapasiteli sepet
* Uçuş Sigortası
* Uçuş Sonrası Alkolsüz şampanya, meyve suyu, kek
* Hatıra amaçlı hediye Uçuş Sertifikası
Bu özellikler ise yine aynı firmanın en lüks paketidir:
* Kapadokya bölgesi otelden alınış-bırakılış
* İçecek, atıştırmalık ikramı
* 1 saat havada uçuş, aktivite süresi 3 saat
* 8-12 kişi kapasiteli sepet
* Uçuş Sigortası
* Uçuş Sonrası Alkolsüz şampanya, meyve suyu, kek
* Hatıra amaçlı hediye Uçuş Sertifikası

Bir Kapadokya Balon Turu Nasıl Gerçekleşir?
Balon turları ile ilgili hemen hemen her noktaya değindikten sonra özet niteliğinde bir tekrar yapabiliriz. En başından sonuna Kapadokya Balon Turu nasıl gerçekleşir? Gelin açıklayalım.
Tur, seçtiğiniz saatten yaklaşık bir saat önce anlaşmış olduğunuz firmanın sizi otelden alması ile başlıyor. Kendi araçları ile gelen firma, sizi otelden aldıktan sonra kendi ofisine götürüyor. Ofiste size ikram veya seçtiğiniz saate göre kahvaltı hazırlayan firma, bu sırada gerekli uçuş izinlerini sizin adınıza hallediyor. Daha sonra ise kalkış alanına geçiyorsunuz. Kalkış alanında ise gerekli bilgilendirmeler ve son kontroller pilot ve firma tarafından size bildiriliyor. 
Artık balondasınız ve kalkmaya hazırsınız! Kalkıştan sonra havada 1 ile 3 saat arasında kalabiliyorsunuz. Havada kalma süreniz tamamen firmaya bağlı olmakla beraber bu yolculuğun her bir saniyesine değecek olduğunu söyleyebiliriz. 
Uçuş faslından sonra balonla beraber tekrar aşağı iniyorsunuz. Aşağıda ise genelde her firmada aynı olan kutlama programından geçiyorsunuz. Şampanya veya meyve suyu ikram edilen kutlamalarda içeceklerin yanında kek de veriliyor. Son olarak anlaştığınız firma sizi otelinize kadar bırakıyor.