16 Kasım 2019

Kapadokya Tatili

Kapadokya Tatili
Deniz, kum ve güneşten öte bir tatil isteyenlere özel bir yer: Kapadokya. Her ne kadar sahili veya kumsalı olmasa da özel anılar biriktirmek, sevdiklerinizle güzel zaman geçirmek, birşeyler öğrenmek adına harika bir tatil seçeneğiniz var. Kapadokya'da onlarca medeniyetin bıraktığı izler arasında dolaşabilir, günümüzden geçmişe bir zaman yolculuğuna çıkabilirsiniz. Özellikle Nisan ve Ekim ayları arasında ziyaret etmenizi önerdiğimiz Kapadokya için harika bir gezi yazısı hazırladık. Bu yazıda nerede kalacağınızı, neler yapabileceğinizi, neleri görebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Kapadokya Otelleri
Kapadokya, bir turizm merkezi olarak her kişiye uygun olma yolunda gerçekten güzel hazırlanmış. Hangi bölgede kalacağınıza karar verdiyseniz, ister konforlu bir otel arayın ister ucuz ister lüks, kendinize göre bir otel bulmanız işten bile değildir. Genellikle tarihi yapıya önem verilerek oluşturulmuş bu otellerin birçoğu size güzel manzaralar sunacaktır. İşte her bütçeye uygun Kapadokya Otelleri!

Argos in Cappadocia - Uçhisar
Argos in Cappadocia, Kapadokya'nın Uçhisar ilçesinde bulunuyor. Günümüzden binlerce yıl öncesinde inşa edilen manastır, mağara ve tünellerin yeniden düzenlenmesi ile inşa edilmiş bu otelde tarihi birikimi hissederek güzel bir gece geçirebilirsiniz. Yamaç üzerine kurulmuş ve birçok katlı yapı şeklinde inşa edilmiş Argos in Cappadocia, Dünya'nın en iyi 100 oteli arasında bulunuyor. Suitli olarak kabul edilen otelde 51 tane oda bulunuyor. Özellikle bayramlarda veya önemli günlerde hızlıca dolduğu için erken rezervasyon yapmanızı öneriyoruz. Son olarak otelin Erciyes Dağı manzaralı olduğunu da söylemeden geçemeyelim.

Kale Konak Cave - Uçhisar
Kale Konak Cave, Uçhisar ilçesinde bulunan bir diğer Kapadokya oteli. Civar otellere kıyasla daha az misafiri aynı anda kabul edebilen otelde 17 adet oda bulunuyor. Mağarayı andıran odaları ile otelin oldukça zarif ve şık bir şekilde dizayn edildiğini söyleyebiliriz. Odalarından Erciyes Dağı'nı ve Güvercinlik Vadisi'ni seyredebileceğiniz Kale Konak Cave'i kesinlikle incelemenizi öneriyoruz.

Safran Cave Hotel - Göreme
Safran Cave Hotel, mağaranın oyulması ile oluşturulmuş bir aile otelidir. Gayet güzel bir aile tarafından işletilen 8 odalı bu butik otel, Göreme Milli Parkı'nın içerisinde bulunuyor. Ayrıca bu otelde ilçe içerisindeki her yere yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Travelers Cave Pension - Göreme
Yine Göreme'de bulunan bir diğer otel ise Travelers Cave Pension. Uygun fiyatıyla öne çıkan bu otelde 26 oda bulunuyor ve daha çok bir pansiyon olarak hizmet veriyor. Göreme Açık Hava Müzesi'ne çok yakın mesafede bulunan otelin tasarımında ise yöresel evlerden ilham alınmış. Son olarak para vermeye gerek olmadan evcil hayvanınızı da Travelers Cave Pension'a sokabilirsiniz.

Fresco Cave Suites & Mansions - Ürgüp
Fresco Cave Suites & Mansions, hareketli bir gece hayatı yaşamak isteyenler için Kapadokya'da bulunan en uygun otel olabilir. Ürgüp ilçesi içinde bulunan ve hareketli geceleri ile öne çıkan Fresco Cave Suites & Mansions, 17 odaya sahip. Bölgedeki neredeyse tüm tarihi yapılara yakın mesafede bulunan otel, geçmiş dönemlerde bir konak olarak kullanılan binanın restore edilmesiyle otel halini almış. Tabii restorasyon sırasında konağın yöresel havasına dokunulmamış. Fresco Cave Suites & Mansions, Ürgüp'te kalmak isteyenlere kesinlikle ilk önereceğimiz otel!

Kapadokya Turları
Kapadokya gezinizi tur şeklinde yapmak istiyor olabilirsiniz. Mesela doğa içinde ATV ile gezebilir, balonla tüm bölgeyi gökyüzünden izleyebilir hatta ve hatta bozkırda at koşturabilirsiniz.

Kapadokya Balon Turu
Kapadokya'da balonla bulutlara dokunmak mümkün. Belki de Kapadokya'nın en ünlü simgesi olan balonlar ile 1500 metre yükseklikten bölgeyi izleyebilir, peribacalarına yukarıdan bir bakış atabilirsiniz. Son zamanlarda yükselen fiyatları ile gündeme gelse de kesinlikle her insanın yaşaması gereken bir deneyim olarak sizlere de tavsiye ediyoruz.
Balon turu, genellikle 45 ile 60 dakika arasında sürmekle beraber; bu iş için eğitim almış rehberler ile yapılıyor. Bu turu düzenleyen firmaların da gerekli önlemleri alıp, devletten izin aldığını da söyleyebiliriz. Tur fiyatları ise Euro ile belirleniyor. Evlilik teklifi için 180 Euro'dan başlayan fiyatlarla bilet satın alabilirsiniz.

Kapadokya ATV Turu
Balonla gezmek size korkutucu geliyorsa veya buna bütçeniz yetmiyorsa ATV kiralayarak tozu dumana katabilirsiniz. Doğanın içerisinde tur atmanızı sağlayacak olan ATV'lerin fiyatları saatlik ve günübirlik olarak değişmekle beraber 270 ile 450 lira arasında. Fiyatı bizce buna değer.

Kapadokya At Turu
Kapadokya içerisinde araçların giremeyeceği bazı alanlar bulunuyor. Bu yerlere girmek için at turlarını tercih edebilirsiniz. Üstelik at binmeyi bilmiyor olsanız bile uzmanlardan binicilik eğitimi almanız da mümkün. Seçtiğiniz atın durumu, kiralama süresi gibi faktörler ile birlikte Kapadokya at turu fiyatı 90 lira ile 600 lira arasında değişiklik gösteriyor.

Kapadokya'da Yapılabilecek Aktiviteler
Kapadokya gezisi boyunca oldukça güzel aktiviteler yapabilirsiniz. Yukarıda saydığımız turlar bile başlı başına ilgi çekici iken çanak yapabilir, Türk gecelerine katılabilirsiniz. İşte Kapadokya'da güzel anılar biriktirmek isteyenler için hazırladığımız Kapadokya aktiviteleri
Avanos'ta Çanak Yapımı
Avanos, çanakları ile ünlü bir Nevşehir beldesidir. Burada yaşayan halkın neredeyse tamamı gelirini turizm ve çanak yapımcılığı üzerinden sağlar. Bir terapi yöntemi olarak da önerilen çanak yapımı için bilginiz yoksa endişelenmenize gerek yok. Orada bu işi uzun yıllardır yapan ustaları izleyebilir, ardından 10 lira gibi düşük bir ücretle çömlek yapmaya başlayabilirsiniz.
Ürgüp Şarap Tadımı
Kapadokya'nın ünlü bölgelerinden Ürgüp, şarapları ile ünlü bir memleket. Daha önce bu topraklarda yaşayan Bizans imparatorluğu'ndan kalma bir adet olarak şarap yapımı, günümüzde hala aktif olarak devam etmektedir. Tamamen yasal şekilde üretilen şarapların nasıl yapıldığını inceleyebilir hatta birçoğunu ücretsiz bir şekilde tadabilirsiniz. Son olarak Turasan ve Kocabağ şaraplarının en beğenilenler olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Kapadokya Türk Gecesi
Mağaralarda gerçekleşen Türk geceleri, oldukça renkli manzaraları ile ziyaretçilerini memnun ediyor. Hem yöresel dansları izlemek hem de enfes yemekleri tatmak istiyorsanız bu geceleri atlamayın!

Kapadokya Festivalleri
Hafta sonları veya özel günlerde yapılan festivalleri kesinlikle kaçırmamanızı öneriyoruz. Hatta tüm tatil planınızı da buna göre yapabilirsiniz. İşte bazı önemli Kapadokya festivalleri:
18 – 21 Mayıs / Cappadox
1-2 Temmuz / Bisiklet Festivali
30 Ağustos / Refik Başaran Kültür ve Sanat Festivali
16 – 18 Ağustos / Hacı Bektaş-i Veli Anma Etkinlikleri
7 – 9 Eylül / Avanos Uluslararası El Sanatları Festivali
11 – 15 Ekim / Şarap – Bağbozumu Festivali

Kapadokya Gezilecek Yerler
Kapadokya, gezilecek yerler açısından envai çeşit tarihi, kültürel ve doğal yapıya sahiptir. 1985 senesi içinde UNESCO Dünya Mirası Listesine adını yazdıran Göreme Milli Parkı, peribacaları, vadileri, kiliseleri ve açık hava müzeleri ile Kapadokya; neredeyse gezerek bitecek bir yer değildir. Ülkenin turizm gelirinin büyük bir bölümünü oluşturan, ayrıca her sene milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan Kapadokya'da gezerken her adımda farklı medeniyetlerden esintileri hissedeceksiniz.

Peribacaları
Artık Kapadokya denildiğinde akla ilk gelen unsur peribacalarıdır. Şapkalı bir insanı andıran bu taşlar, tek başına bile Kapadokya'ya simge olabilecek kadar güzeldir. Günümüzden milyonlarca yıl öncesinde magma, rüzgar ve yağmurun beraber oluşturduğu bu bacaların her biri doğanın el sanatının simgesi olarak kabul ediliyor. Peribacalarını en güzel şekilde Avanos ve Ürgüp vadilerinde görebilirsiniz.

Kapadokya Vadileri
Birçok popüler vadiye sahip olan Kapadokya'da, doğa içinde yürüyüş yapabilirsiniz. Bu vadiler arasında en popüler olanı ise Ihlara Vadisi'dir. 14 kilometre uzunluğa sahip vadi içinde oldukça uzun bir doğa serüveni yaşayabilirsiniz. Ayrıca vadi boyunca karşınıza çıkacak olan kiliseleri, mezarları ve kayaları inceleyebilirsiniz. Son olarak ise yol boyunca sizinle beraber gelecek olan Melendiz Çayı'nda serinleyebilirsiniz.
Kapadokya'nın bir diğer popüler vadisi ise eskiden tarım için kullanılan Güvercinlik Vadisi'dir. Etrafında birçok otel bulunan bu vadi, gerçekten bir doğa harikasıdır. Ayrıca gün batımı ile ünlü olan Pembe Vadi'ye de uğrayabilirsiniz. Özellikle çiftlerin tercih ettiği bu romantik vadi, size yaşatacağı atmosfer ile uzun süreler aklınızdan çıkaramayacağınız anılar biriktirtecek. Özetle Kapadokya'da hangi vadiyi seçerseniz seçin harika anılar biriktirip, birçok güzel manzara ile karşılaşmanız mümkün. Doğa severlere kesinlikle Kapadokya vadilerini öneriyoruz.

Göreme Açık Hava Müzesi
İlk inşa edildiğinde Hristiyanlar tarafından manastır olarak kullanılan Göreme Açık Hava Müzesi, birçok medeniyete şahitlik etmiş tarihi bir yapı. Kayalıkların ortasına inşa edilen bu açık hava müzesi içerisinde yemekhane ve 11 adet kilise bulunuyor. Her biri görmeye değer olan bu kiliselerin yanı sıra müze de inanılmaz bir tarihe sahip. Milattan sonra 4. yüzyıl içerisinde inşa edilen Göreme Açık Hava Müzesi'ni en az bir gün boyunca gezmenizi kesinlikle tavsiye ediyoruz. Ayrıca açık hava müzesi, Nevşehir il merkezine 13 kilometre, Göreme ilçe merkezine ise 2 kilometre mesafede bulunuyor.

Kapadokya Yeraltı Şehirleri
Görünce insanların yapmış olduğuna inanamayacağınız 36 adet yer altı şehri Kapadokya'da sizleri bekliyor. Her biri içinde bir sürü sır saklayan bu şehirler, milattan önceki yıllarda yaşayan insanlar tarafından inşa edilmiştir. Bu şehirlerin en popüler olanı ise Derinkuyu Yeraltı Şehri'dir. Bizans İmparatorluğu tarafından kullanılan, hala içerisinde birçok gizem bulunduran bu yapının 50 bin insan kapasiteli olduğu söyleniyor. İlk 8 katını ziyaret edebileceğiniz bu yer altı şehri eminiz ki sizlere metro istasyonlarını andıracak. O döneme kıyasla zekice tasarlanmış havalandırma sistemleri, tünelleri ile Kapadokya Yeraltı Şehirleri'ni gizem severlere kesinlikle tavsiye ediyoruz. Özellikle Derinkuyu Yeraltı Şehri, Özkonak Yeraltı Şehri, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Mazı Yeraltı Şehri, Özlüce Yeraltı Şehri ve Tatların Yeraltı Şehri bizim favori yerlerimiz.

Ürgüp
Kapadokya'daki en popüler ilçelerden birisi olan Ürgüp, hem gece hayatı hem de kültür turizmi açısından ülkemizin değerli beldelerinden biridir. Harika tarihi ve değişik mimarisi ile yöresel evleri, kiliseleri ve camileriyle dini binaları ayrıca binlerce yıllık mezarları ile Ürgüp kesinlikle görülmeye değer. 
Bu ilçede yapılabilecek aktiviteleri ise saymakla bitiremeyiz. Örneğin Temenni Tepesine giderek dilek dileyebilir, ardından da tüm ilçeyi seyredebilirsiniz. Bunun yanı sıra kesinlikle görülmesi gereken Kapadokya Kültür ve Sanat Müzesini ziyaret edebilir, Türk kültürünü ve yöresel unsurları inceledikten sonra harika manzarası ile vadileri seyredebilirsiniz. Ürgüp yalnızca bunlarla değil, kasabaları ile de ünlüdür. En popüler kasabalardan birisi olan Mustafapaşa Kasabası'na uğrayıp tarihi yapıları inceleyebilir, yerel halktan bilgi alabilirsiniz. Üstelik kalacak yer bakımından birçok fiyat performans oteli de bu belde de bulunmaktadır. 
Son olarak ilçenin en yüksek noktası olan Ortahisar'a ve Ortahisar Kalesi'ne de uğrayabilirsiniz. Bizans döneminde çok yüksek kayalıkların üzerine inşa edilen bu kaleden, tüm bölgeyi ve Erciyes Dağı'nı izleyebilirsiniz.


Avanos
Dünya tarihinde ilk çanak ve çömlek yapımcılığının başladığı yerlerden birisi olan Avanos, kesinlikle görülmeye değer bir Kapadokya ilçesidir. Lezzetli yemekleri, peribacaları ve 15 kilisesi ile Avanos, Kapadokya turizminin kalbi denilebilir.
Hristiyanlık tarihi için oldukça önemli bir isim olan Aziz Simon'un 15 yıl boyunca insanlık ile iletişimini kestiği ve saklandığı yer olan Keşişler Vadisi, Avanos sınırları içerisinde ilk görmeniz gereken yerdir. Zelve yolu üzerinde bulunan ve Paşabağ olarak da bilinen bu vadi içerisinde peribacalarının en iyi örneklerini inceleyebilirsiniz. Bu ilçedeki, yine Zelve yolu üzerinde bulunan, bir diğer önemli vadi ise Zelve vadisidir. Doğal güzelliği ile her yıl binlerce insanın uğradığı bu vadi kesinlikle görülmeye değerdir.
Eğer kiliseler ilginizi çekiyorsa gitmeniz gereken yer ise yine Avanos'a bağlı olan Çavuşin diyebiliriz. Göreme ilçe merkezine sadece 2 kilometre mesafede bulunan Çavuşin Köyü, hem Kızılçukur hem de Güllüdere Vadisi'ne girişi olmasıyla meşhur. Ayrıca bölge içinde 12 tane tarihi kilise bulunuyor.
Sarıhan Kervansarayı ise Avanos'ta bulunan bir diğer tarihi yer. 13. yüzyılda Selçuklu Devleti tarafından inşa edilen ve ipek yolu üzerinde bulunan bu güzel yapı, yer yüzünde hala sağlam şekilde bulunan ender Selçuklu Mimarisi örneklerinden. Burada üretilen birçok güzel sanat eserini görebileceğiniz, Sarıhan Kervansarayı içerisinde son zamanlarda ibadete açılan Dereyamanlı Kilisesi de bulunuyor. Ayrıca Bizans İmparatoru için yapılmış olan mezar, Çeç Tümülüsü de yine burada bulunuyor. Son olarak 6. yüzyılda yaşanan ve gerçekten üzücü bir hikayesi olan Belha Manastırı, 13. yüzyılda inşa edilen Selçuklu mimarisi örneği Alaattin Camii de yine bu mevkide bulunuyor.

Hacı Bektaşi Veli
Nevşehir il merkezine 40 kilometre mesafede bulunan bir diğer güzellik ise derviş merkezi olarak da bilinen Hacı Bektaşi Veli'dir. Hacıbektaş ilçesinde bulunan derviş merkezi, özellikle dua etmek isteyenler tarafından ziyaret ediliyor. Buraya uğramadan tatilinizi tamamlamanızı kesinlikle önermiyoruz. Dileriz sevdiklerinizle güzel anılar biriktirebileceğiniz, dolu dolu bir Kapadokya tatili geçirebilirsiniz.