7 Kasım 2019

Kapadokya Yapılacak Aktiviteler

Kapadokya Yapılacak Aktiviteler
Doğanın milyonlarca yıllık emekleri sayesinde oluşan ve binlerce yıllık tarihî geçmişe sahip Kapadokya'da birçok aktivite yapabilirsiniz. Karar vermenin oldukça zor olduğu Kapadokya aktiviteleri arasından en iyilerini sizler için derledik.

Yeraltı Şehirlerini Gezmek
Kapadokya'da yapılabilecek aktiviteler arasında en ilginci şüphesiz ki yeraltı şehirlerini gezmektir. Geçmiş yıllarda sürekli el değiştiren, düşman saldırılarına maruz kalan Kapadokya yerlileri mecburen yeraltı şehirleri inşa etmiş ve buralarda yaşamıştır. Milattan önce 1800'lü yıllara kadar dayanan tarihleri ile Kapadokya Yeraltı Şehirleri'ni mutlaka gezmenizi tavsiye ediyoruz. Ayrıca bölge içinde bilinen 36, tahmin edilen ise 150'den fazla yeraltı şehri bulunuyor. Oldukça sofistike şekilde inşa edilmiş, tünellerle birbirine bağlı bu şehirlerin her bir noktasında farklı bir gizem bulunuyor. Şehir içinde şarap evleri, kiliseler, bebek bakım odaları hatta cezaevleri bile mevcut. Mutlaka uğramanızı ve her zerresini keşfetmenizi tavsiye ediyoruz.

Avanos'ta Ücretsiz Çömlek Yapım Atölyesine Uğramak
Ortasından Kızılırmak geçen Avanos, dünyaca ünlü bir çanak çömlek üretim merkezidir. Yüzyıllardır burada bu işi icra eden kişiler bulunmaktadır. Çömlek yapımı sırasında Avanos dağlarından gelen yumuşak kil topraklarının yoğurularak çamur haline gelmesini, ardından çark isimli makinede dönerek çanak veya çömleğe dönüşmesini izleyebilirsiniz. Hala popülerliğini koruyan bu sanatı, Avanos'a gelerek yerinde inceleyebilir; hatta kimi zaman ücretsiz kimi zaman 10 lira gibi düşük bir ücret karşılığında siz de yapabilirsiniz. Bu bölge üzerindeki en popüler yer ise Chez Galip Çömlek Atölyesidir. Saç Müzesi'nin de kurucusu olarak bilinen Galip Bey'in dükkanına gelerek hem Saç Müzesi'ni inceleyebilir hem de dükkanda çömlek yapabilirsiniz.

Saç Müzesine Gelip Saç Bırakmak
Dünya'nın en ilginç 15 müzesinden birisi olan Saç Müzesi, Chez Galip Çömlek Atölyesi'nin hemen içerisinde bulunuyor. Çömlek yapımını izledikten sonra buraya gelip, saç bırakma akımını gerçekleştirebilirsiniz. Saç bırakma akımı, ilk olarak Galip Bey'in Fransız bir kadına aşık olması ile başlamış, daha sonra gelen müşterilerin ilgisini çekmiş ve giderek daha da popüler hale gelmiştir. Anlatılan hikaye ise şu şekildedir:
"Dükkan sahibi Galip Bey'in yanına Fransız bir kadın uğrar. İkili birbirlerine aşık olurlar. Fakat ilişkileri Fransız kadının, 3 ay sonra memleketine dönmek zorunda olması yüzünden son bulur. Bunun üzerine Galip Bey, hanımefendiden bir tutam saçını anı olarak ister. Fransız kadın kabul eder ve bir tutam saçı anı olarak bırakır. Galip Bey ise her seferinde hatırlamak adına saçı dükkanın duvarına asar." 
Ayrıca dükkan sahibi Galip Bey, her sene saçını asan kişiler arasında çekiliş yaparak 20 kişiyi Kapadokya'ya davet eder. Gelen misafirlerinin tüm ihtiyaçlarını da üstlenir.
Adres: Yukarı Mahallesi, No: 24 Avanos Nevşehir, 110. Sk., 50500 Avanos Tel: (0384) 511 42 40


Güllüdere Vadisi'nde Dolunay Eşliğinde Yürüyüş Yapmak
Nisan ve Ekim ayları arasında hiç aralık vermeden dolunaya denk düşen günde Güllüdere yürüyüşlerine katılabilirsiniz. Uzunetap ve Argos Kültür Sanat işbirliği ile düzenlenen Moonlight Cappadocia yürüyüş etkinliği son 3 yıldır düzenlenmektedir. Saat 20.30 civarında toplanan yürüyüşçüler, etkinliğe isimlerini yazdırıp, gerekli kayıt işlemlerini yaptıktan sonra 21 gibi yürüyüşe başlar. 1 saat boyunca aralıksız yürüyen kafile, Haçlı Kilise önünde kısa bir mola verdikten sonra 40 dakika daha yürüyerek Kızıl Vadi'ye ulaşır. Ardından dolunayı izlemek ve ışık gösterilerini seyretmek için tekrar duran kafile, saatler gece yarısı on ikiyi gösterdiğinde ise geri dönüş yoluna koyulur. Ayrıca yürüyüş için yanınızda mutlaka bulunmasını önerdiğimiz eşyalar ise şu şekilde:
Su
Uzun Kol Kıyafet
Rahat Pantolon ve Ayakkabı
Sırt Çantası
Tepe Lambası
Toplanma Yeri Adres: Avcilar Mahallesi, Dutlu Sokak No:9, 50180 Göreme Belediyesi/Nevşehir Merkez/Nevşehir Tel: (0384) 271 33 00

Galerie İkman'da Fotoğraf Çekimi
Göreme'de bulunan kilim galerisi, Galerie İkman'da fotoğraf çekinmek için durabilirsiniz. Sadece ülkemizde değil tüm Dünya'da popüler olan kilim üzerinde fotoğraf çekme akımını kaçırmak istemiyor iseniz bu büyüleyici mekana uğrayabilirsiniz. Fakat bu akımın düşündüğünüzden daha popüler olduğunu ve fotoğraf çekimi için rezervasyon yaptırmanız gerektiğini unutmayın.
Adres: Hakkı Paşa Meydanı Roma Kalesi Yanı

Güvercinlik Vadisi'nde Yürüyüş Yapmak
İçerisinde parkur olan Güvercinlik Vadisi, Kapadokya içerisinde yürüyüş yapmak için en uygun bölgelerden birisi konumunda. Parkur boyunca size eşlik eden yol tabelaları, meyve bahçeleri, şelale ile birlikte gerçekten etkileyici bir yolculuk sizleri bekliyor olacak. Uçhisar ve Göreme arasında kalan yolda başlayan parkur, tam 4 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık iki saat sürüyor. Bu sebeple yanınıza su almayı, ayaklarınızı yormayacak fakat sizi yarı yolda da bırakmayacak bir trekking ayakkabısı tercih etmeyi unutmayın. Ayrıca bu parkuru bisiklet ile de tamamlamanız mümkün.

Mağarada veya Peribacaları Manzaralı Otelde Kalmak
Kapadokya, konaklama bakımından da birçok turistik yerin önüne geçmesi ile ünlü bir bölge. Burada birçok kaliteli otelin yanı sıra, binlerce yıllık tarihi mağaraların restore edilmesi ile ortaya çıkan; peribacalarını gören harika manzaralı oteller de var. Her ne kadar lüks bir aktivite olsa da bizce aldığı parayı hakediyor. Sadece kendinizi jakuzinin içinden peribacalarını izlerken hayal etmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca çok fazla bütçe harcamadan da Kapadokya'da güzel oteller bulabilirsiniz. Tek yapmanız gereken biraz araştırma yapmak hepsi bu! Uygun fiyata güzel manzaralı bir otel bulduğunuz takdirde, sabah gün doğumunda balon manzaralı harika bir kahvaltı yapabilirsiniz.

Kızılçukur Vadisi'ne Karşı Kamp Yapmak
Kapadokya'nın ünlü simgelerinden sıcak hava balonlarının yükseliş yeri olan Kızılçukur'da kamp yapmaya ne dersiniz? Hem de tamamen ücretsiz! Her ne kadar lüks otellerde güzel bir manzarayla gün doğumun izlemek harika olsa da, gözümüzü açar açmaz balonları üstümüzde görmek de oldukça kulağa hoş geliyor. Hem konaklama işini parasız şekilde çözmek, hem de kamp yapmak isteyenler için eşi benzeri bulunmaz bir aktivite olan Kızılçukur Vadisi'ne karşı yapmayı herkese öneriyoruz.

Gün Doğumunda Yoga Yapmak
Belki daha öncesinde de yoga yapmış olabilirsiniz ama Kapadokya'da yapacağınız yogalar hiç birine benzemeyecek, buna emin olabilirsiniz. Kendine özel doğası ile burada yoga yapmak adeta insanın ruhunu temizliyor. Hatta bu aktivite son zamanlarda o kadar çok ilgi çekiyor ki kurumsal firmalar bu alanda ufaktan da olsa kendine yer bulmaya çalışıyor. Özellikle şurada yapın diyebileceğimiz bir yer olmasa da aklınıza gelen ya da kendinizi rahat hissettiğiniz ilk yerde matınızı serip yoga yapabilirsiniz.
Ekip ile birlikte yoga yapmak isterseniz aşağıdaki adresten alanında iyi bir firmaya ulaşabilirsiniz:
E-mail: kapadokyayoga@gmail.com Tel: 05056561064


Balonların Altında Kahvaltı Yapmak
Balonların gökyüzünü adeta birer bonibon gibi süslediği Kapadokya sabahların çayınızı simitinizi alıp herhangi bir tepede kahvaltı yapabilirsiniz. Seçeceğiniz tepeye göre balonlarla adeta yan yana kahvaltı yapmanız mümkün diyebiliriz. Eminiz ki herkes çok farklı bir kahvaltı deneyimi olacaktır!

Kızılırmak'ta Gondol Turu Yapmak
Kapadokya Jet Boat & Gondola firması tarafından düzenlenen turlar ile asma köprü altında gondol veya bot ile Kapadokya turu yapabilirsiniz. Gölün etrafındakileri suyun içerisinde izleyebileceğiniz bu tur, yaklaşık olarak 15-20 dakika sürüyor ve Pazar günleri haricinde saat 13 itibariyle turlar başlıyor. Sabit fiyat politikası ile düzenlenen turlara gondol için 6, bot için ise 40 kişi alınıyor. Ayrıca tur için daha öncesinden arayıp rezervasyon yaptırmanız da gerekiyor. Her ne kadar balon ve ATV turlarının arkasında kalsa da bizce denemeye değer bir etkinlik.
Adres: Bahçelievler Mahallesi Asma Köprü Yanı, Kızılırmak kenarı Avanos, Nevşehir. Tel: 0 384 511 3459

Peribacaları İle Yapılan Mapping Show'u İzlemek
Zelve Mapping tarafından düzenlenen bu etkinlik, Zelve Harabeleri içerisinde gerçekleştiriliyor. Kapadokya'da yanardağların patlaması ile bölgenin oluşumundan başlayan zaman yolculuğu ile mapping show sizleri karşılıyor. Daha sonra ise insanların Kapadokya'ya yerleşmesi gösteriliyor. Gösterinin sonuna doğru ise günümüze yaklaşıyoruz. 3 boyutlu yansıtma ile bölgeyi adeta bir tiyatro salonuna çeviren Mapping Show'u kesinlikle görmenizi öneriyoruz. Oldukça uygun fiyatlı bir şekilde zaman makinesine binmek isteyenler kesinlikle kaçırmasın!
Rezervasyon ve fiyat ise değişiklik gösterebiliyor. Her gün gösteri yapılmamakla birlikte gösterinin olması için en az beş kişinin olması ve havanın kararması gerekiyor. Gösteri uzunluğu için ise yaklaşık olarak yarım saat sürüyor diyebiliriz.

Kayaların İçinde Akşam Yemeği Yemek
Kapadokya'da her hizmet veren mekan, bölgeden en fazla verimi alacak şekilde dizayn edilmiştir. Örneğin otellerin çoğu yamaçlara, eski mağaralara kurulu iken restoranlar ise genellikle oyulmuş kayaların içerisinde inşa edilmiştir. Özellikle yöresel yemekleri tatmanızı önerdiğimiz bu restoranlar, yabancı turistlerin yoğun ilgisine maruz kaldığı için çoğu akşam yemek yiyecek yer bulmakta zorluk çekebilirsiniz. Bu nedenle en azından bir gün önceden arayarak rezervasyon yaptırmanızda fayda var diyebiliriz.

Şarap Evlerinde Şarap Tadımı ve Şarap Yapımını Öğrenmek
Bölgenin volkanik yapısı, zaman içerisinde verimli topraklara ve üzüm yetiştiriciliği açısından Kapadokya'nın özel bir yer olmasına neden olmuş. Şarap konusunda ise yüzlerce yıllık bir tecrübeye sahip yerli halk, bu konuda gerçekten 'aşmış' durumda. Hayatınızda tatmış olduğunuz en iyi şarapları ve diğer türlü içkileri burada bulabilirsiniz. Son on yıllık dönemde ekonomik açıdan da Kapadokya'ya çok faydası dokunan şarapçılık konusunda burada iki köklü fabrika bulunuyor: Kocabağ ve Turasan. İki firmanın da burada bulunan fabrikalarına uğrayarak hem tadım yapabilir, hem de bu lezzetli şarapların nasıl üretildiğini öğrenebilirsiniz.

Göreme'de ATV İle Safari Yapmak
Kapadokya'nın hakkını vermem istiyorsanız yapmanız gereken en önemli iki şey enfes vadilerde kamp yapmak ve bu vadilerin her karışını gezmektir. Doğa içerisinde adrenalin dolu bir macera yaşamak isteyenlere kesinlikle önerdiğimiz ATV turları, balon ile seyahatten sonra en çok ilgi gören ulaşım türü olarak biliniyor. Bölge hakkında bilgiye sahip bir rehber ile beraber ATV ile eşsiz vadilerde dolaşabilir, hem eğlenip hem de öğrenebilirsiniz. Eğer kararınız bu yöndeyse size birkaç tavsiye de verebilir:
Yanınıza mutlaka su almalısınız. Bazı vadilerde içme suları olmayabilir, ayrıca yolculuk tahmin ettiğinizden uzun sürebilir.
Uzun süren yolculuklar için rahat ayakkabılar tercih edin.
ATV turlarında üstünüz toz ve çamur olabilir. Açık renkli kıyafetler tercih etmenizi pek önermiyoruz.
Akşam saatlerine doğru yolculuk yapacaksanız yanınızda uzun kollu kıyafetler bulundurmanızda fayda var.

At İle Tura Çıkmak
Kapadokya kelimesinin Pers dilinde "Güzel Atlar Diyarı" anlamına geldiğini biliyor muydunuz? At binmek, bu bölgede çok eski dönemlerden beri süregelen bir gelenek olarak biliniyor. Burada çeşitli firmalardan at kiralayarak rehber eşliğinde saatlik veya günlük gezintiler yapabilirsiniz. En popüler turu ise "Dalton Kardeşler" yapıyor. Özellikle yurt dışında çok popüler olan bu üç kardeş, dalton kardeşler ismiyle daha çok biliniyor. Hikayeleri ise Erciyes Dağı'nda bir at kolonisini evcilleştirmeleri ile başlıyor. Kardeşlerin hemen hemen her gün turu oluyor. Turlar ise genellikle Kızılçukur Vadisi, Güllüdere Vadisi ve Aşk Vadisi içinde gerçekleşiyor. Kendilerini arayarak veya web siteleri üzerinden rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Tel: 90 384 271 28 40 – +90 532 275 68 69 Email: info@cappadociahorseriding.com

Gün Doğumunda Balonları İzlemek
Kapadokya'ya tatile geldiyseniz gün doğumundan önce kalkmak ve bazı farz olan aktiviteleri yapmadan geri dönmeniz hiç hoş olmaz. Bu aktiviteler arasında ise en popülerlerinden biri ise sabah güneşten önce kalkıp, günle beraber yükselen balonların güzelliğini izlemektir. Gün doğumuyla beraber aynı anda yükselen 100'den fazla sıcak hava balonu, gerçekten harika manzaralar izlemenizi sağlayacak. Eğer manzaralı bir otel tuttuysanız otel odasından, eğer kamp yapıyorsanız veya otelinizin manzarası yoksa şu tepelerden balonları izleyebilirsiniz:
Güvercinlik Vadisi
Aşıklar Tepesi
Kızılçukur Vadisi
Uçhisar Kalesi

Balon Turu Yapmak
Euro kuru ile bilet alınabilen balon turları, son zamanlarda sadece yabancı turistler tarafından yapılsa da bütçeniz uygunsa kesinlikle yapmanız gereken bir aktivite. Sizinle beraber havalanan tonla balon ile mükemmel bir yolculuk sizleri bekliyor olacak. Harika fotoğraflar çekebilecek, anlatılmayacak manzaraları izleyebileceksiniz.
Genellikle fiyatlar 150 Euro olmakla beraber standart bir balon turu anlaştığınız firmanın sizi otelden alması ile başlıyor. Otelden sonra ofislerinde sizi ağırlayan şirketle beraber kahvaltı yaptıktan sonra balon kalkış alanına gidiyorsunuz. Tabii siz çıkmadan önce kalkış için gerekli prosedür de tamamlanıyor. Artık binmeye hazır olduğunuzda ise eğlence başlıyor. Unutulmayacak bir balon turunun ardından indiğinizde de şirketin ikramları bitmiyor. Genellikle şampanya ve atıştırmalık ile sizi karşılıyorlar. Alkol almıyorsanız, alkolsüz şampanya ikram ediyorlar.
Sezon sonu fiyatların azalması nedeniyle tercihinizi bu zamanda yapmanızı öneriyoruz. Ayrıca balona binecekseniz erkenden randevu almanızda da fayda var.

Andrew Rogers'ın Devasa Taş Heykellerini Görmek
4x4 araçlar ile ulaşımın sağlandığı, Zaman ve Mekan isimli sergiyi görmenizi mutlaka öneriyoruz. Avustralyalı ünlü Heykeltıraş Andrew Rogers'ın "Hayatın Ritimleri" projesi kapsamında hazırlamış olduğu bu açık hava müzesini kesinlikle görmeye değer buluyoruz. Hayatın özü ve ritimlerinin aynı olduğu görüşünü savunan bu proje ortaya çıkarken Kapadokya'nın büyük etkisi olmuş. Sanatçı, bölgeden epey etkilendikten sonra sadece gezmeye geldiği Kapadokya'yı da projesine eklemiştir. 
Heykeller inşa edilirken devasa miktarda ( Yaklaşık 11 ton ) taş kullanılmıştır. Ayrıca proje boyunca tam 230 kişi çalışmış, heykellerin tamamlanması ise 3 yılı bulmuştur. Avustralyalı Heykeltıraş, heykellerin üzerinde birçok farklı dilde; sevgi, adalet, hürriyet, aşk ve özgürlük gibi evrensel kelimeleri bizzat kendi eliyle işlemiştir. Bu kelimelerin işlenme sebebi olarak ise tüm insanların bunların peşinde koştuğunu söylemiştir.
Ulaşım açısından epey zorlanacağınız heykeller, ne yazık ki yürüme mesafesinden daha uzak bir konumda bulunuyor. Ayrıca yollar patika olduğu için normal araçlarla da ulaşmanız mümkün değil. Ya 4x4 aracınız ile gelmeniz gerekiyor ya da bir safari şirketi ile anlaşıp araç kiralamanız...