Avanos

Avanos
Aşık Seyrani'nin şiirlerinde kendine yer bulan, tam ortasından nehir geçen, sanatın ve tarihin ortak buluşma noktası, çömleği ile meşhur bir belde: Avanos!
Kayseri yolu üzerinde bulunan oldukça tatlı bir Nevşehir ilçesi olan Avanos, çok fazla sayıda turistik mekana sahip harikulade bir yer. Çömlek yapımı ile meşhur bu ilçeyi biraz daha yakından tanımak için sizlere Avanos Gezilecek Yerler listesi düzenledik. Bu yazıda “Avanos'ta Neresi Gezilir, Avanos'ta Neler Yapılır, Avanos'ta Ne Yenir?” sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.


Avanos Hakkında Bilgiler
İlk yerleşimi milattan önce 2000'li yıllara dayanan Avanos, yaklaşık 4000 yılı aşkın süredir çeşitli uygarlıklara; devletlere, imparatorluklara hatta ve hatta beyliklere ev sahipliği yapmıştır. Yıllarca farklı kültürlerin buluşma noktası olan ilçe, onlarca milletin birbirlerinden farklı örf ve adetleri ile yoğurulmuş; savaşlarla pişmiş ve harika doğasıyla, kendine özgü havası ile günümüze gelmiştir. Günümüzde oldukça popüler bir turistik mekan haline gelen Avanos'ta yerli halkın geçim kaynağı çömlek ve turizmdir. Avanos hakkında az çok bir şeyler öğrendikten sonra lebi derya olan Avanos Gezilecek Yerler Listemize geçiş yapabiliriz.

Avanos Gezilecek Yerler
Avanos Çanak Atölyeleri
Yazımızın başından beri vurguladığımız çömlekler, Avanos'un kimliğini oluşturuyor diyebiliriz. Burada yaşayan insanların büyük bir bölümü hobi veya iş olarak çanak çömlek yapımcılığı ile uğraşıyor. Toprağın sanata, insanın sanatçıya nasıl dönüştüğünü merak ediyorsanız; çanak atölyelerine gelerek yerinde öğrenebilirsiniz.

Paşabağı
Diğer bir ismiyle Keşişler Vadisi, peribacalarının nasıl oluştuğunu görmek isteyenler için harika bir doğal güzellik. İrili ufaklı peribacaları, çok eski zamanlardan kalma Hristiyanlık inancına ait semboller; bulgular, bulunan Paşabağı Vadisi'nde 4 kilometre boyunca doğayla baş başa kalabilir, ayrıca kendinizi tarih sahnesinin içinde hissedebilirsiniz.

Zelve Vadisi
Paşabağı Vadisi'nin hemen devamında yer alan Zelve Vadisi, birçok medeniyete ve millete ev sahipliği yapmıştır. 1924 senesine kadar Rumlara ev sahipliği yapan vadi, Yunanistan ile yapılan anlaşma sonucu mübadele kapsamında Türk vatandaşlarına yurt olmuş, 1952 senesinde ise kayaların tehlike yarattığı gerekçesi ile boşaltılmıştır. 9 ve 13. yüzyıllar arasında ise Hristiyanlara ev sahipliği yapan Zelve Vadisi, birçok önemli Aziz'in üzerinde yaşadığı; tarihi açıdan oldukça önemli bir vadi. Hem doğa hem de tarih! Zelve Vadisi'ni görmenizi kesinlikle öneriyoruz.

Özkanak Yeraltı Şehri
Özkanak Yeraltı Şehri, yapılan tahminlere göre milattan önce 400'lü yıllarda yapılmış. Yani yaklaşık 2500 senelik bir tarihe sahip. 1972 senesinde keşfedilen 4 katlı bu yapı gerçekten hayranlık uyandırıcı. Düşmanlardan, yabani hayvanlardan ve iklim şartlarından korunmak amacı ile yapılan Özkanak Yeraltı Şehri, her görene aynı soruyu sordurtuyor: Bu şehir nasıl yapılmış olabilir? 
Tüm gezi boyunca şaşkınlık duyacağınız, çeşitli tuzaklar; esrarengiz izler ve tarihi parçalar bulunan Özkanak Yeraltı Şehri'ni meraklı turistlere ve yerli ziyaretçilere kesinlikle öneriyoruz.

Lahit Mezar
Saçları kınalı bir kadına ait olan bu eski mezar 1972 senesinde yapılan arkeolojik çalışmalar sırasında bulunmuş. Ne yazık ki içerisinden önemli parçalar çalınan bu mezarlık, sembolik olarak Kızılırmak kenarında sergilense de Kayseri Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmekte. Yine de tarihi bu yeri gezip görebilirsiniz.

Dereyamanlı Kilisesi
Nevşehir, Hristiyanlık inancına dair birçok yapıyı ve anıyı bünyesinde bulunduruyor. Dereyamanlı Kilisesi de bunlardan yalnızca birisi. Tarihler 2. yüzyılı, yani 100 küsur yıllarını gösterirken inşaa edilen bu tarihi kilise, Vatikan temsilcilerinin ricası ve çalışmaları sonrasında günümüzde aktif olarak ibadet edilebilen kiliselerden birisi haline gelmiştir. Avanos merkezinden 1 kilometre kadar ilerleyerek ve tarihi kiliseyi görebilirsiniz.

Saruhan Kervansaray
Tarihin eski ticaret yollarından birisi olan İpek Yolu üzerine inşa edilen kervansaray, Selçuklu Devleti'nin yıkılmadan önce yapmış olduğu son kervansaray olarak dikkat çekiyor. Tarihler 1249 yılını gösterdiğinde, devletin başında 2. İzzettin Keykavus varken, 2 kilometrekarelik oldukça büyük bir alan üzerine yapılan Saruhan Kervansaray'ı; Avanos merkezine sadece 4 kilometre uzaklıkta.
İnşaatı sırasında kesme taşlar kullanılan kervansaray gerçekten de oldukça lüks bir mimariye sahip. Kendini bir seyyah gibi hissetmek isteyen ziyaretçilere, 1991 yılında restore edilen Saruhan Kervansaray'ı kesinlikle tavsiye ediyoruz.

Çeç Tümülüsü
Çeç Tümülüsü, Kapadokya'da bulunan en garip coğrafik yapılardan birisi. Hakkında bilimsel araştırma bulunmayan ve koniye, hatta bir şapkaya benzeyen bu yapı; rivayete göre gün batımında 90 derecelik açı ile bakıldığında Kapadokya Kralı'nın yüzünü yansıtmaktadır. 350 metrelik genişliğe, 30 metre yüksekliğe sahip bu yapı kırık yığma taşlar ile yapılmış olup; içerisinde bir mezar var mı yok mu bilinmemektedir. Yine anlatılan bir hikayeye göre tümülüs içerisinde Kapadokya Kralı'nın mezarı bulunmaktadır. 
Gerekli araştırmaların yapılmadığı, arkeologların henüz uğramadığı tümülüste pek çok izinsiz kazı ve define arama çalışması yapılmış olup, oldukça hasar verilmiştir. Eminiz ki yeteri kadar yardım edildiği takdirde tarih sahnesini aydınlatacak bazı bilgilere ulaşmamız hiç de zor değil.

Belha Manastırı
Avanos ilçe merkezine sadece 15 kilometre mesafede bulunan Belha Manastırı, kesinlikle turizme kazandırılması gereken tarihi bir yapı. Hala gerekli popülerliğe kavuşamayan bu manastırın iç burkan bir hikayesi var. Yerli halk tarafından verilen bilgilere göre manastırın sahibi olan kabile reisinin güzeller güzeli bir kızı varmış. Belha isimli bu güzel kız nehirde temizlendiği sırada, Ziyaret Dağı'nın beyi kızı görür ve aşık olur. İlk başta karşılıksız olan bu aşk zamanla karşılık bulur fakat Belha büyüdükçe güzelleşir. En sonunda ise kabile reisi Belha ile evlenmek isteyenler arasında bir yarışma düzenler. Yarışmanın sonunda iki bey ayakta kalır, bunlardan birisi ise Ziyaret Dağı'nın beyidir. Fakat son anda bir ok, beye çevrilir. Belha kendini aşkının önüne atar ve ne yazık ki ikisi de aynı anda aynı ok ile orada ölür. Kabile reisi, iki aşığın manastıra gömülmesini emreder ve ölüm bile Belha ve aşkını birbirlerinden ayıramaz. Buraya gelerek hem tarihi manastırı yerinde inceleyebilir hem de hüzünlü havası ile garip duygulara karışabilirsiniz. Acı dolu hikayesi ile Belha Manastırı'nı kesinlikle gezmenizi öneriyoruz.

Tarihi Avanos Evleri
Tarihi Avanos Evleri, alışılmış mimarinin çok dışında olarak göze çarpıyor. İlk örneği 1202 senesinde Alaaddin Camii ile başlayan bu evler, farklı yapıları ve nostaljik esintileri ile her sene ziyaretçilerin akımına uğruyor. Caminin ardından Saruhan Medresesi ile devam eden bu mimari dizaynlar, zamanla Avanos'un ilk mahallesi olan Çavuşin Mahallesi'nin oluşmasını sağlamış. Günümüzden 150 yıl öncesine kadar Bizans'tan Selçuklu'ya, Selçuklu'dan Rumlara ev sahipliği yapan tarihi avanos evlerinde Türk kültürü ve mimarisi; 1900'lerin başında oluşmaya başlamış. Siz de Avanos'ta bu farklı mimari yapıları incelemek ve günümüzden 1000 yıl geriye tatlı bir yolculuk yapmak isterseniz, Avanos Gezilecek Yerler listemizin son durağına gidebilirsiniz. Tarihi Avanos Evleri, listedeki favori mekanlarımızdan!

Avanos’ta Ne Yenir?
Nevşehir’in bir ilçesi olan Avanos, Kapadokya’ya komşudur. Küçük bir ilçe olmasına rağmen mutfak konusunda oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Yıl içinde yerli- yabancı birçok turiste ev sahipliği yapan Avanos, genellikle Anadolu mutfağındaki lezzetleri ile ün salmıştır. Genellikle yemek anlamında bolca çeşitliliğe sahip olan bu ilçemizin en ünlü içeceği ise Avanos şarabıdır.  Avanos şarabı genellikle eylül – ekim aylarında olgunlaşan üzümlerin hasadı ile başlar. Bu üzümler Avanos’un dağ eteklerinde yetişir. Genellikle tadına bakan turistler bu şaraplardan sevdiklerine hediye alır. Çünkü bu lezzeti Avanos dışında herhangi bir yerde tatmanız mümkün değildir. 
İçecekten ziyade yemekleri ile nam salan bu ilçede birçok farklı lezzet bulunur. İlk akla gelen ise Düğü çorbasıdır. Düğü çorbası, soğan, salça ve bulgur ile hazırlanır. Avanos’un en çok içilen çorbası olan Düğü çorbası genellikle sabahın erken saatlerinde tüketilir. 
Bir diğer Avanos’a ait olan ünlü lezzet ise kayısı dolmasıdır. Tatlı, olgunlaşmış kayısı ve genellikle kuzu eti ile hazırlanan kayısı dolması Anos’un ünlü çömleklerinde pişer. Bu şekilde lezzetine lezzet katılan bu yemek tatlı ve tuzlu lezzeti bir arada sunarak oldukça farklı bir tadı size sunar. 
Ayrıca tüm Nevşehir’e ait olan testi kebabı yemeği, Avanos’ta ayrı bir tat katılarak yapılır. Bu sayede testi kebabının en iyi örnekleri Avanos’tadır. Çeşitli sebzelerden ve etlerden oluşan bu kebap, testi içerisinde kor ateşte ve uzun süre pişirilir. Sunumu ile göze de hitap eden bu lezzet, testisi servis esnasında kırılarak önünüze gelir.

Avanos’ta Yemek Nerede Yenir?
Birçok ünlü restoranta ev sahipliği yapan Avanos, bub sayede birçok yerli-yabancı turistin ilgisini çekmektedir.

Uranos Sarıkaya Restaurant
Avanos’un ve Nevşehir’in en ünlü lezzetlerinden biri olan testi kebabının tadına bakmak için tercih edilen uğraklardan biridir.  Avanos ilçe merkezine 1 km uzaklıkta bulunan bu restoran, taş bir binada müşterilerini ağırlıyor.  Bu sayede daha çok ilgi çekmeyi başarmaktadır. Mekanın sadece binası değil, oturma alanları ve masaları da taştan yapılmıştır. Oldukça farklı yapıya sahip olan restoran, hem göze hem de damağa hitap etmeyi başarmaktadır.
Sadece testi kebabı ile ününü sınırlandırmayan bu restorantın diğer lezzetleri arasında başlıca pastırmalı kuru fasulye ve baklava yer almaktadır. 
Bu güzelliklerine rağmen fiyatları ise oldukça makul olan bu işletmede fiks menü fiyat politikası vardır. Çorba, ana yemek, meyve ya da tatlıdan oluşan fiks menünün fiyatı 25 - 30 TL arasında değişiklik gösteriyor. İçeceklerin ise menüden ayrı ekstra bir ücretlendirilmesi bulunur. 
Adres: Akbel mevkii ikinci taş köprü karşısı Gülşehir yolu Avanos/ Nevşehir

Bizim ev restoran
Özellikle pastırmalı kuru fasulye, mantı, ciğer, ve içli köfte çeşitleri ile nam salmış olan Bizim ev restoran, içerisinde şarap mahzeni bulundurarak müşterilerine farklı bir deneyim sunuyor. Sunduğu yemek çeşitleri ile birçok yerli- yabancı turistin ilgisini çekmektedir.
Menüsünde 6 farklı dil bulundurarak özellikle farklı yabancı dillere mensup olan turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor. 
Fiyatları Avanos’taki restoranların ortalaması olan bu işletmede çorba, ara sıcak, ana yemek, tatlı tercih edilmesi durumunda kişi başı ortalama ücret 70 – 80 TL’yi bulmaktadır. Ayrıca bu işletmede alkollü içecek servisi mevcuttur.
Adres: Orta Mahallesi, 201. Sk. No:1, 50500 Avanos/Nevşehir

Kadın girişimcileri kooperatifi
Avanos gezisinde turistlerin hem uygun fiyata hem de ev yemeği yemek istediğin tercih ettiği yegane mekanlardan birisidir. Birçok yöresel lezzeti menüsünde bulunduran bu işletmenin oldukça geniş bir menüsü bulunur. 
Öne çıkan lezzetleri arasında yaprak sarma, kuru fasulye ve bamya yer alır. 
Adres: Yukarı Mahallesi, Vatan Cad. Avanos / Nevşehir

Tafana steak house
Tafana steak house, Avanos’ta fast food lezzetlerini tadabileceğiniz restoranlardan birisidir. Fast food anlamında en popüler mekanlardan biri olan Tafana steak house özellikle yabancı turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir. 
Özellikle hamburger ve patates konusundaki lezzeti ile öne çıkan bu işletme, sadece fast food lezzetlerini menüsünde bulundurmuyor. Birçok farklı mutfaktan birçok farklı lezzet ile müşterilerin oldukça geniş bir menü sunan Tafana steak house, fiyatları ile de yüz güldürüyor.
Sunduğu manzara ve lezzete oranla 40-70 TL arasındaki fiyatları uygun kalıyor.
Adres: Orta Mahalle, Atatürk Cad. no:31/a Avanos/Nevşehir