Göreme

Göreme
Kapadokya'nın kalbi kabul edebileceğimiz Göreme, gezilecek yerleri ve mükemmel lezzetleri ile her yıl yüz binlerce insana ev sahipliği yapıyor. Gez gez bitmeyecek bu güzel ilçe ile ilgili tüm bilgileri tek bir yazıda sizler için derledik.


Göreme Gezilecek Yerler
Kapadokya'nın en ünlü bölgelerinden birisi olan Göreme, eşsiz tarihi ve oldukça güzel turistik mekanları sayesinde Unesco Dünya Mirasları listesine girmeye hak kazanmıştır.
Nevşehir şehrinde Merkez ilçesine bağlı olan bu tatlı beldede yaşayan neredeyse herkes geçimini turizmden sağlamaktadır. Eskiden 'Matiana, Korama, Maccan veya Avcılar' olarak adlandırılan bu beldede 6. yüzyıldan kalma bulgular bile mevcuttur. Bölgeyi hakkında biraz bilgi sahibi olduktan sonra Göreme gezilecek yerler listemize başlayabiliriz!


Göreme Açık Hava Müzesi
Göreme'nin yalnızca iki kilometre uzağında olan bu antik açık hava müzesi, 6 Aralık 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alındı. İçerisinde adeta bir tarih yatan bu açık hava müzesine ilk kez girdikten sonra attığınız her adımda kendinizi farklı bir zaman diliminde bulmanız mümkün. Tahmini olarak 4. ve 15. yüzyıllarda aktif olarak faaliyet gösteren bu tarihi yapıyı mutlaka görmeniz gerekiyor. Ayrıca yapısı ile bir vadiyi oluşturan bu yapıyı keşişler yaklaşık 1000 sene boyunca manastır olarak kullanmış. İlk kullanım ise Hristiyanlık için oldukça önemli bir insan olan Kayseri Piskoposu Aziz Basil tarafından 4. yüzyıl içerisinde yapılmış. Aziz Basil, buraya gelerek din temelli olmak üzere insanları eğitmiş ve ömrünün büyük bir bölümünü bu alanda geçirmiş.

Güvercinlik Vadisi
Göreme, tahmin ettiğiniz üzere vadileri ve kiliseleri ile ünlü bir turizm beldesi. Yaklaşık olarak 4 kilometre uzunluğunda olan Güvercinlik Vadisi ise Göreme'de bulunan en uzun ve en güzel vadilerden birisi. İlk girişi Göreme'de ikincisi ise Uçhisar'da bulunan vadi, gez gez bitmiyor. İsmini de aldığını güvercinlere gübrelik olan bağları ve her yerde karşınıza çıkan yumurtaları da görmeniz mümkün. Bu vadiyi en çok yoğun bir şehir hayatı yaşayanlara öneriyoruz. Mükemmel sessizliği ve yalnızca kuş sesleri ile canlanan bu vadide doğayla baş başa kalabilir, günlük hayatın stresinden kurtularak kendi iç benliğiniz ile yalnız kalabilirsiniz. Üstelik yürümek veya bisiklete binmek de size kalmış. 

Zemi Vadisi
Göreme Beldesinin biraz doğu tarafında kalan bu vadi, yazımızın başında yer verdiğimiz açık hava tiyatrosuna kadar uzanan oldukça büyük bir alanı kaplıyor. Birden fazla girişi olan Zemi Vadisi neredeyse 6 kilometre boyunca uzanıyor. Bahar aylarında kuş ve kelebekler ile dolan vadide, yürüyüşünüz boyunca kesinlikle yalnız kalmayacaksınız. Doğa hem size eşlik edecek, hem de yol boyunca ağaçlardan beslenmenizi sağlayacak. Ayrıca vadi içerisinde 4 adet tarihi kilise de bulunuyor. Bunlar daha sonra tekrar değineceğimiz El Nazar Kilisesi, Sarnıç Kilisesi, Saklı Kilise ve Görkündere Kilisesi. Son olarak peribacaları ve tarihi Roma Mezarlarını da söylemeden geçmeyelim. Yol boyunca eğleneceğinizden, eğlenirken epey şey keşfedeceğinizden eminiz.

Paşabağ Vadisi
Rahipler Vadisi veya Keşişler Vadisi olarak da adı bilinen Paşabağ Vadisi, Avanos Göreme yolu üzerinde bulunuyor. Keşişler, bu yüzden mi burayı seçti yoksa bu hale keşişler mi getirdi bilinmez ama inanılmaz derecede huzurlu bir vadi olarak tanıtabiliriz. Mantar şeklinde olan peribacaları ile de oldukça ünlü olan vadi, özellikle fotoğraf sanatçıları ve doğada meditasyon yapmayı seven kişiler tarafından ziyaret ediliyor. Bazı özel zamanlarda ise vadi içerisinde ışıklı gösteriler yapılıyor. Buraya gelmeyi düşünürseniz, gösteri takvimlerini incelemenizi öneririz. 

Güllüdere Vadisi
Daha önce hiç ışık ile renk değiştiren peribacaları gördünüz mü? Hatta size bunu söylesek inanır mıydınız? Güllüdere Vadisi, olağanüstü bir şekilde gün ışığına göre renk değiştiren peribacalarına ev sahipliği yapıyor. Çavuşin Köyü ile Göreme arasında bulunan vadi, 4 kilometrelik bir alana kurulu, civardaki en iyi trekking yerlerinden birisi. Tarihi yapısı ve yine keşiş izleri ile varolan bu yapıyı meyve dolu renkli ağaçlar süslüyor. Son olarak vadi içerisinde Anna Kilisesi, Direkli Kilise ve Üç Haçlı Kilise bulunuyor. 

Aşk Vadisi
Özellikle çiftlere önerdiğimiz bu vadi, adeta aşıklar için yaratılmış. Hatta yalnız olsanız bile romantik duygular hissetmenizin mümkün olduğu Aşk Vadisi, yemyeşil bir doğaya; şirinleri andıran peribacalarına ve 5 kilometrelik oldukça uzun bir yürüyüş alanına sahip. Yol boyunca bulunan tabelaları takip ederek hem eğlenceli hem de güvenli bir yolculuk yapabilirsiniz. Son olarak parkur biraz dik. Yani bu yürüyüşü tamamlamanız için biraz kondisyona ihtiyacınız olabilir. 

Durmuş Kadir Kilisesi
Durmuş Kadir Kilisesi, neredeyse saymakla bitmeyecek Göreme kiliselerinden yalnızca biri. Göreme Belediyesi'nin hemen yanı başında bulunan kilise, o kadar eski ki gerçek ismi bilinmiyor. Bu sebeple üzerinde olduğu toprağın sahibinin ismini taşıyor. Tahmini olarak ise 6-7. yüzyılda Bizans İmparatorluğu tarafından inşaa edildiği düşünülüyor. Freks olmayan kaya kabartmaları ve mükemmel tarihi ile kilise özellikle tarih severler tarafından oldukça sık ziyaret ediliyor. Mimari olarak sizi şaşırtmaya müsait bu kilisenin kesinlikle farklı bir havası var. Tasarım olarak benzersiz mimarisi ile Durmuş Kadir Kilisesi'ni görmenizi mutlaka öneriyoruz. 


Yusuf Koç Kilisesi
Yusuf Koç Kilisesi, yine Durmuş Kadir Kilisesi gibi ismi bilinmeyen bir diğer Bizans kilisesi. İsmini ise kullanılmayan kiliseyi güvercinliğe çeviren Yusuf Koç isimli vatandaştan alıyor. Bezirhane ve Durmuş Kadir Kilisesi arasındaki büyük yamacın üzerinde bulunan bu tarihi yapıya, Adnan Kahveci sokağındaki üzüm bahçelerinin içinden yaklaşık 250 metrelik bir yolculuk yaptıktan sonra ulaşabilirsiniz. 
Kilise için eski zamanlarda ayinden çok vaftiz ve günah çıkarma işlemleri için kullanılıyordu deniyor. Bu iddianın altında ise kilisenin civar kiliselere kıyasla oldukça küçük bir yapıda olması yatırıyor. Tabii ki bunların sadece birer fikir olduğunu, kilise hakkında insanların elinde çok çok az sayıda bilgi olduğunu da söylemeden geçmeyelim. 
Kilisenin tasarımına değinecek olursak ise gayet şatafatlı ve gösterişli bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Freksler ile doldurulmuş duvarları, kilise azizleri ve askerlerin resimleri ile gerçekten her zerresinden mükemmellik akan bu kiliseye uğramadan Göreme'den dönmenizi önermiyoruz.

Aziz Hieron Şapeli
Uçhisar yolu üzerinde sol tarafta kalan ve ünlü Aziz Hieron ismine yâd edilmiş Aziz Hieron Şapeli, 3. yüzyıla kadar uzanan bir tarihe sahip. Rivayete göre Aziz Hieron, 30 arkadaşı ile birlikte Malatya sınırları içerisinde şehit edilmiştir. Ardından kesik eli annesine gönderilmiş, annesi ise Hieron adına bu şapeli yaptırmıştır. Bir diğer anlatılan öykü ise şu şekildedir: Aziz Hieron, bir savaş sırasında esir düşmüş; kaçıp buraya gelmiş ve şarap mahzeni içerisinde kaybolmuştur. Bizans ve Hristiyanlık tarihi için oldukça önemli bir figür olan Aziz Hieron gibi şapeli de önemli ve değer verilen bir yapıdır. Hiç bir duvar resmi bulunmayan bu şapel, mükemmel bir işçilik ile kayanın oyulması yöntemiyle oluşturulmuştur. Tarihe ilgi duyuyorsanız gidip incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Göreme’de Ne Yenir?
Kapadokya’nın önemli yerleşim yerlerinden biri olan Göreme ilçesinde pek çok farklı lezzet bulunur. Bu lezzetler sadece Türk mutfağına ait değildir. Bir çok farklı uygarlık ve medeniyetten eşsiz lezzetler sunar. Her yıl milyonlarca yerli veya yabancı turistlere ev sahipliği yapan bu ilçede tadılacak pek çok farklı lezzet vardır. 
Birçok farklı tada ev sahipliği yapan Göreme’de onlarca yemek işletmesi bulunmaktadır. Turistlerin ilgisini çeken fast food lezzetleri de olsa pek çok farklı et yemekleri vardır. Bu et yemekleri genellikle koyun ve kuzu etinden yapılır. Koyun ve kuzu etinin yanı sıra diğer tercih edilen lezzetlerin başlıcalarında balık ve sulu yemekler vardır.
Alkollü içeceklerin de rahatlıkla bulunduğu Göreme’de Kapadokya manzarasına karşın eşsiz bir lezzete varabilirsiniz. Geleneksel türk tatlarının farklı bir lezzetle yapıldığı bu ilçede döner, lahmacun, kebap, mantı, sarma ve diğer Türk lezzetlerini tadabilirsiniz. 
İç Anadolu bölgesinin en zengin mutfaklarından biri olan Nevşehir’e ait lezzetlere de bu ilçedeki sayısız restoranlarda ulaşabilirsiniz. Nevşehir mutfağında ağırlıklı olarak et ve et ürünleri kullanılsa da  patates,  buğday, mercimek, nohut ve fasulye de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Geleneksel Nevşehir mutfağında testi kebabı, çömlek fasulyesi, nohutlu yahni, Nevşehir tavası, kayısı dolması, Kapadokya usulü yumurtalı cevizli, pekmezli un helvası ve dolaz gibi pek çok farklı tatta eşsiz lezzetler bulunur.
Bu lezzetlere Nevşehir merkezindeki restoranlarda ulaşabileceğiniz gibi Göreme’de de ulaşmak mümkündür.
Göreme’nin kendine has lezzet kattığı başlıca tatlar ise aside tatlısı, soğan dolması ve kabak çiçeği dolması, testi kebabı ve kuru fasulyedir. 

Aside Tatlısı
Asıl olarak iki malzeme hazırlanan bu tatlıda un ve pekmez ana lezzet olarak yer alır. Bu tatlı Göreme ilçesinin en sevilen tatlısıdır. Üzüm bağları ile meşhur  olan Nevşehir şehrinde , bu üzümlerden hazırlanan pekmezle yapılan Aside tatlısı, hafif olduğu için yemeklerden sonra tercih sebebidir

Kabak Tatlısı
Sabahın erken saatlerinde, gün doğmadan önce toplanan kabak çiçekleri hazırlanan bu eşsiz lezzet, soğuk tüketilen yemekler arasında yer alır. Yöresine göre değişse de genelikle Temmuz ayında toplanmaya başlayan kabak çiçekleri ile hazırlanır. Püf noktalarından biri ise kabak çiçeklerinin meyvesiz olmasıdır. Bu sayede dışı olarak nitelendirilen kabağın yüzeyi daha lezzetli hale gelir. Sabah saatlerinde toplanmasının nedenler ise açık olmaları ve ısı etkisiyle yıpranmamış olmalarıdır. 

Testi Kebabı
Hazırlık olarak oldukça çetrefilli bir süreci olan testi kebabı, uzun süreler gerektirir.Hazırlığı kabaca, et ve sebzelerin testi içerisinde pişirilmesi ile tamamlanır. Nevşehir’in tüm ilçelerinde en çok tercih edilen lezzetler arasında yer alan  Bu lezzeti tatmak isteyen kişilerin saatlerin öncesinden sipariş vermesi gerekmektedir. 

Soğan Dolması
Kıyma, pirinç ve çeşitli baharatlarla hazırlanan iç harcı, kabak ve biber dolması gibi olmakla birlikte soğanın da iç kısmına doldurularak yavaş ve kısık ateşte diğer dolma çeşitleri ile aynı kabın içerisinde pişer. Bu tada  asıl olarak lezzet veren sebeplerin başlıcalarında kıymalı harcı gelir. Lakin kıymalı harç ile hazırlanan soğan dolması sıcak tüketilirken, kıymasız hazırlanan soğan dolması soğuk olarak tüketilir.

Göreme Şarapları
Genellikle Dimrit siyah üzümü tercih edilerek bu şaraplar, turistler tarafından hediye olarak da algılanıyor.  Dimrit üzümü Nevşehir’de yetişir. Lakin  bu üzümden yapılan şarapların istenilen lezzeti vermemesi nedeni ile Kalecik, Elazığ, Tokat, Diyarbakır gibi şehirlerden getirilen üzümler bölgede yetiştirilmeye başlanmıştır. Bu üzümlerinde literatüre katılması ile Göreme ilçesinde şarapçılık faaliyetleri oldukça gelişmiştir. 

Göreme’de Nerede Yenir?
Nostalji Restoran
Göreme’ ün salmış restoranlarının başında bulunan Nostalji restoran, gerek menüsündeki lezzetleri ile gerekse  Göreme’yi kuşbakışı izleme şansı sunan nadir mekanlardan birisidir. Bu sebeple Göreme ilçesinin en çok tercihinde olan restoranlardan birisidir. 
Ücretsiz başlangıçlarının yanı sıra, restoranın menüsünde bulunan ücretli başlangıçlar arasında yer alan soğan dolması ve kabak çiçeği dolması en çok tercih edilen ve en sevilen lezzetleri arasındadır. 
Sadece Göreme’de değil tüm şehirde ünlü olan testi kebabı da bu işletmede mevcuttur ve tadına bakan bir.ok yerli – yabancı tursitlerden övgü dolu dönütler almıştır. 
Sadece testi kebabı veya Göreme’ye ait lezzetler ile sınırlı kalmayan bu mekan, menü çeşitliliği olarak göz doldurur.Bu işletmede başlıca ızgara çeşitleri, adana, kebap, lahmacun ve döner bulundurur.
Aside tatlısının lezzetine doyasıya varabileceğiniz yegane mekanlardan birisi olan Nostalji restoran, fiyat politikası olarak oldukça uygundur.   Nostalji Restoran’da Testi Kebabı 40 - 45TL, tatlılar ise 15 - 20 TL’dir. 
Her daim kalabalık olan Nostalji restoran’a genellikle rezervasyon işlemi yapılması gerekmektedir. 
Adres: Gaferli Mahallesi, Kale Sokak No: 4 | Amber Cave Suites, Göreme 50180, Türkiye

Topdeck Cave Restoran
Genellikle yabancı turistlere hizmet vermekte olan bir işletme olan topdeck cave restoran, hem fiyat hem de hizmet olarak oldukça başarılıdır. Yöresel lezzetlerin yanı sıra farklı menü seçenekleri de sunan bu işletme, sadece 17.00-00.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Her gün sadece iki farlı menü ile hizmet sunan restoranda bir de günün çorbası sunulmaktadır. Günlük olarak içeriği değişen menülerin fiyatları ortalama 36 – 40 TL olurken, günün çorbası 10 - 15 TL’dir
Adres: Hafiz Abdullah Efendi Sokak No 15, 50180 Göreme

Wievpoint Restoran 
İlçenin en popüler restoranı olarak bilinen bu mekanda ağırlıklı olarak geleneksel Türk yemekleri ve Göreme’ye özgü lezzetler servis edilmektedir. 
Türk yemekleriyle birlikte fast food gıdalarının da yer aldığı restoranda, harika Kapadokya manzarası mevcuttur. Restoran, sabah 09:00 ile akşam 23:00 arasında hizmetleri sürdürmektedir. Vadilere karşı sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği yiyebilirsiniz. Yemeklerin yanı sıra içeceklerde de geniş bir menüye sahip olan restoran içerisinde bira, şarap gibi alkollü içecekler bulunmaktadır.
Ortalama yemek fiyatları 50 – 80 TL aralığında değişirken alkollü içecek fiyatları ise 25 – 40 TL aralığındadır.
Adres: Milli Sk., Göreme/Nevşehir
Adres bilgisinin bu kadar kısa olmasının sebebi ise bu mekanın Göreme ilçe merkezinde olmasıdır. Wievpoint restoran’ yaya bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Kale Terasse
Göreme ilçesinin merkezinde bulunan Kale terrasse, genellikle sakin bir yer olmasıyla ilgi çekmektedir. Hem içeri hem de dışarı mekanı bulunan işletmede, evinizde gibi hissedeceksiniz.
Klasik Türk mutfağından yemeklerin yer aldığı restoranda pek çok ara lezzet de bulunmaktadır. Güler yüzlü personelleri ile sizi karşılayan Kale terrasse, hızlı ve lezzetli yemekleri ile sizin ilgi merkeziniz haline gelebilir.
Ortalama yemek fiyatları 25 TL ile 50 TL aralığında değişmektedir. Alkol fiyatları ise 20  - 40 TL aralığındadır.
Adres: Müze Cd. No:1, Göreme/Nevşehir