Ürgüp

Ürgüp Gezilecek Yerler
Nevşehir il merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan Ürgüp, Kapadokya gezilerinde kesinlikle uğramanızı tavsiye ettiğimiz bir bölge. Ürgüp, peribacaları ve vadileri ile birçok turistin dikkatini çekmiş olmakla beraber her sene 2 milyon kişinin fotoğraf paylaştığı popüler bir turistik belde olarak biliniyor. Birkaç gün içerisinde gezerek bitiremeyeceğiniz Ürgüp'te nereleri gezmeli, ne yemeli ve nerede kalmalı sorularınızı tek bir yazıda; sizler için cevapladık. İşte Ürgüp Gezilecek Yerler Listesi!

Ürgüp Vadileri
Ürgüp gezinize ilk olarak vadiler ile başlamanızı öneriyoruz. Hem doğal güzellikleri ile öne çıkan bu vadilerde tatlı yürüyüşler yapabilir; hem de vadi içlerinde bulunan kiliseler ve tarihi yapıları inceleyebilirsiniz. Bölgede birçok vadi olmakla beraber bizim favori yerlerimiz: Kızılçukur Vadisi, Gomeda-Üzengi Vadisi, Pembe Vadi ve Pancarlık Vadisi.

Kızılçukur Vadisi
Nevşehir ve Ürgüp arasında kalan, Ortahisar'a 2 kilometre, Ürgüp ilçe merkezine ise 5 kilometrelik bir mesafede bulunan Kızılçukur Vadisi, bölge üzerinde bulunan en iyi vadi olarak biliniyor. Kasım ve aralık ayları haricinde yılın her döneminde ziyaretçi akımına uğrayan bölgeye sadece ülkemizden değil, tüm dünyadan turistler geliyor. 
İsmini, şehirde nadir bulunan kızıl tüf kayalardan alan Kızılçukur Vadisi, güneş batmadan iki saat öncesinde güzelliğini konuşturmaya başlıyor. Harika bir gün batımı olan vadi içerisinde kuş sesleri asla eksik olmuyor. Ayrıca parkura Ürgüp'ten girerseniz, 1.5 saatlik bir yürüyüşün ardından Çavuşin'e ulaşabilirsiniz.
Vadide sadece doğal güzellikler de bulunmuyor. Tüm bu muhteşem doğanın yanı sıra Üzümlü Kilise gibi Hristiyanlık dini için önemli yapılar da bu bölge üzerinde bulunuyor. Binlerce yıl önce keşişler tarafından da kullanılan bu vadide Aziz Nichitas için de önemli atıflar yer alıyor.
Adres: Yukarı, Kızılçukur Vadisi, 50500 Çavuşin/Ürgüp/Nevşehir


Gomeda - Üzengi Vadisi
İki farklı vadi olan Gomeda ve Üzengi'nin birleşmesi ile oluşan bu bölge, Ortahisar ve Ürgüp arasında olan 6 kilometrelik bir alanı kapsıyor. Gomeda, ismini eski zamanlardan kalma harabelerden alırken; Üzengi ise ismini vadinin içerisinden geçen dereden alıyor. Nerdeyse hiç dokunulmamış olan bu vadi, civardaki en saf doğal alanlardan birisi olarak biliniyor. Ayrıca vadi içerisinde bol kükürtlü maden suları ve ağaçlık alan olduğu için sıklıkla piknik yapmak isteyenler Gomeda Üzengi Vadisi'ni tercih ediyor.
Güvercinlik, kiliseler ve harabelerin size eşlik edeceği bu vadiye girmek için Ürgüp yolunda bulunan Ayvalı Köyü'ne girmeniz gerekiyor. Daha sonra karşınıza çıkan tabelalar ile çok rahat bir şekilde buraya ulaşabilirsiniz. İkonoklast dönemde yapılmış olan freksleri ile Aziz Basilios Kilisesi'nin de içinde bulunduğu vadide, araç park etme şansınız da bulunuyor. Kesinlikle uğramanızı önerdiğimiz bu vadiye giderken dikkat etmeniz gereken en önemli şey ise doğru kıyafet ve ayakkabı seçimi. Olası hava değişikliklerine karşın uzun kollu bir kıyafet ve bilekleri saran bir ayakkabı tercih edebilirsiniz.
Adres: 50402 Ayvalı/Ürgüp/Nevşehir


Pancarlık Vadisi
Ürgüp ve Mustafapaşa yolu üzerinde bulunan bir cennet: Pancarlık Vadisi. Ürgüp merkezinde, Ortahisar'a 4 kilometre mesafede bulunan vadi, epeyce çiçekli bir yapıya sahip. Bahar aylarında doğanın uyanması ile rengarenk bir doğaya kavuşan vadi içerisinde at binme seçeneğiniz de var. Çeşitli firmalarca düzenlenen ATV turlarına da yine bu noktada katılabilirsiniz. Son olarak vadide görmenizin mümkün olduğu birçok önemli kilise bulunuyor. Önerdiklerimiz ise şu şekilde:
• Pancarlık Kilisesi
• Kepez
• Ala
• Sarıca 
Dipnot olarak ise bu kiliselere girerken kapıyı açan görevlilere para vermeniz gerektiğini de söylemeden geçemeyelim. Müzeler Müdürlüğü tarafından işletilmeyen bu bölgede müze kart da geçerli değil.
Adres: 50650 Ortahisar/Ürgüp/Nevşehir

Pembe Vadi
Gün batımında renk değiştiren peribacaları ile bilinen Pembe Vadi, isim olarak Devrent Vadisi ve Hayal Vadisi olarak da biliniyor. Peribacalarının, sanki birer hayvan silüetini andırıyor. Büyüleyici manzarası ve gizemli taşları ile Pembe Vadi'yi görmenizi kesinlikle öneriyoruz.
Adres: Ürgüp Yolu, 50500 Aktepe/Avanos/Nevşehir

Temenni Tepesi ve Anıt Mezarları
Temenni Tepesi ve Anıt Mezarları, her ne kadar bir vadi olmasa da doğal güzelliği ile vadilerden aşağı kalır yanı yoktur. 1288 yılında Kılıçarslan'ın mezarının yapıldığı, ek olarak Osmanlı Devleti'nin hüküm sürdüğü dönemden kalma iki önemli mezarın daha bulunduğu bu görkemli tepe; 80 metre yükseklikte bulunuyor. Tüm görkemi ile Ürgüp'ü ve Erciyes Dağı'nı izlemenizin mümkün olduğu bu tepeye gelerek hem dua edebilir hem de lezzetli bir çay içebilirsiniz.
Bu bölgenin dua ve temenni için kullanılmasının bir diğer sebebi ise türbeler ve taka mezarları. Her ne kadar türbelerin içerisinde herhangi bir mezar bulunmayıp, sadece sembolik olsa da taka mezarları içerisinde beş kişinin aynı anda gömülü olmasıyla biliniyor. Tepenin görkemi ile herkes buraya gömülmek istermiş. Bu durum da beşerli mezarlıklara ve taka ismi verilen bu anıtların ortaya çıkmasına neden olmuş. Zamanla buraya gelen turistler dilek dilemeye başlamış ve tepeye 'istek' anlamına gelen Temenni Tepesi adı verilmiş. Siz de buraya gelerek dilek dileyebilir, tepeden tüm bölgeyi kuş bakışı bir şekilde izleyebilirsiniz. Temenni Tepesi, kesinlikle önerdiğimiz bir yer.
Hizmet seçenekleri: İçeride servis · Temassız teslimat · Teslim alma hizmeti yok
Adres: Temenni, Kılıç Arslan Cd. No:21, 50400 Ürgüp/Nevşehir
Saatler: 7/24 Açık
Telefon: (0384) 341 54 51

Ürgüp Müzeleri
Binlerce yıllık tarihi ile Ürgüp, hem Müslümanlara hem de Hristiyanlara ev sahipliği yapmış, Roma; Bizans ve Osmanlı gibi köklü devletlerin hakimiyeti altında uzun yıllar geçirmiştir. Hal böyleyken kültür bakımından çok kozmopolit olan Ürgüp, kesinlikle öğrenmeye değer bir tarihe sahiptir. Ürgüp'ü en iyi öğrenme yöntemi ise bize göre müzeler. Favorilerimiz ise Ürgüp Müzesi, Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi, Ortahisar Etnografya Müzesi.

Ürgüp Müzesi
Nevşehir'in merkezinde yer alan Ürgüp Müzesi, kesinlikle meraklısına önerdiğimiz bir yer. Temenni Tepesi'nin hemen yanı başında bulunan müze, ilk ziyaretçisini 1971 yılında Temmuz ayında ağırlamış. Müze içerisinde ilk girişte pişmiş toprak ve taş eserler yer alırken, Mahmutpaşa kazısı esnasında bulunan ve günümüzden 10 milyon yıl öncesinde yaşamış dişi bir mamuta ait fosiller bulunuyor. Biraz daha ilerlediğiniz takdirde ise 3. jeolojik zamandan kalma deniz ürünlerinden kalma fosilleri müzenin teşhir salonunda görebilirsiniz. Yine müzenin iç taraflarında Tunç Çağı'ndan kalma eşyalar, Hitit; Roma ve Bizans İmparatorluğu döneminden kalma bulgular da yer alıyor. Altınlar, gümüşler, Osmanlı madalyaları ve çok daha fazlasını bu müze içerisinde bulabilirsiniz.
Müzede yalnızca uzak tarih değil, yakın geçmişe ait bulgular da yer alıyor. Kapadokya civarında üretilmiş el yapımı ürünleri de yerinde inceleme imkanınız var. Yaz günlerinde sabah 9'da açılıp 19'da kapanan müze, kış vakti ise sabah 8 ile 17 saatleri arasında tamamen ücretsiz bir şekilde hizmet vermekte.
Adres : İmran Mahallesi, Kayseri Cad. No:39, 50400 Ürgüp/Nevşehir
Tel: 0384 341 40 82

Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi
Ürgüp'e yalnızca 5 kilometre mesafede bulunan Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi, alışılmışın dışında bir müze olarak öne çıkıyor. Mustafakemalpaşa kasabasında yer alan bu müze, 150 yaşında olan bir konağın Kültür Bakanlığı tarafından dönüştürülmesi ile müze haline gelmiş. İçerisinde el yapımı bebek gibi ürünlerin bulunduğu, yöresel bir sergi olan Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi, pazartesi günleri hariç her gün ziyarete açık. Saat 10 ile 18 arasında ziyaret edebileceğiniz müzeye girişte öğrencilerden 8, yetişkinlerden ise 12 lira alınıyor. Son olarak müzeyi otel olarak da kullanmanız mümkün.
Adres : Yukarı Mah. Gazi Sok. No: 6 Mustafapaşa, Ürgüp/Nevşehir
Tel : 0 384 353 52 21

Ortahisar Etnografya Müzesi
Ortahisar Etnografya Müzesi, sizlere bölgenin tarihini anlatmak için yapılmış; Ürgüp'te kesinlikle görmenizi tavsiye ettiğimiz bir diğer müze. Bir otel ve belediye binasının tekrardan inşa edilmesi ile oluşturulan 12 odalı müze, özel bir girişim ile halka açılmış. İçerisinde önemli parçalar bulunan Ortahisar Etnografya Müzesi'nde görebileceğiniz en önemli parçalar ve şovlar ise şu şekilde:
• Kapadokya Tarımı
• Kaya Oymacılığı
• Kız İsteme Geleneği
• Köy Odası
• Hamam
• Kına Gecesi
• Pekmez Yapımı
Bölgedeki ilk etnografya müzesi olarak bilinen yerde ayrıca kafeterya da bulunuyor.
Adres : 20 Temmuz Mahallesi, Cumhuriyet Cad. No:15, 50650 Ürgüp/Nevşehir
Tel : (0384) 343 33 44


Ürgüp’te Ne Yenir?
Nevşehir’in en önemli ve merkezi yerlerinden biri olan Ürgüp’te muhteşem vadileri, peribacaları, yeraltı şehirleri, kilise ve manastırları ile her yıl binlerce turistin ilgisini çekiyor. Türkiye’deki önemli turizm noktalarından Ürgüp, sadece doğal güzellikleriyle değil yöresel yemekleri ve iştah açan mekanlarıyla da gündeme geliyor.
Ürgüp’e ait birçok farklı tatta lezzet bulunmaktadır. Ürgüp mutfağında tatlı ve tuzlu dengesine sık sık rastlayabilirsiniz.

Ayva dolması
Ayva dolması, içi oyulan ayvaların kıymalı harç ile doldurulmasıyla hazırlanan bir yemektir.

Nevşehir Mantısı
Mantı denildiğinde akla ilk gelen yer Kayseri olsa da, 0

Nevşehir Tava
Sebze ve etin birleşimiyle hazırlanan Nevşehir tava, geniş bir tepsi içinde sunulur. Odun ateşinde veya taş fırında pişirilmesi önerilir. Bu şekilde lezzetine lezzet katılarak servis edilir.

Dıvıl
Ürgüp yöresel yemekleri denildiğinde dıvıl ön plana çıkmaktadır. Patates ve bulgur ile hazırlanan dıvıl, kızgın yağda kızartıldıktan sonra servis edilir.

Testi Kebabı
Nevşehir’e yolunuz düştüğünde asla atlamamanız gereken yegane lezzetlerdendir. Bu kebabından yapımında çömlek testiler kullanılmaktadır. Et ve çeşitli sebzelerle hazırlanan bu kebap çömleği kırılarak servis edilir.

Ürgüp Köftesi
Ürgüp'ün en dikkat çeken lezzetlerin biri olan Ürgüp köftesi, irmik, patates ve soğan ile hazırlanmaktadır. Ortalama 30 dakikada hazırlanan Ürgüp köftesi, ana yemeklerin yanında ara sıcak olarak sunulur.

Gendime
Yarma buğday ve kuru fasulye ile hazırlanan gendime, özel günlerde sunulan bir yemektir. Yapımında kurutulmuş et veya kıyma kullanılır. Yöre halkı tarafından itinayla hazırlanır.

Ürgüp’te Nerede Yenir?
İlçede bulunan popüler restoranlar olarak Kolcuoğlu Ürgüp,  Han Çırağan, Prokopi Restoran, Lagarto, Sofra ve Şüküroğulları ilk akla gelenlerden birkaçıdır.

Kolcuoğlu Ürgüp
İlçenin en popüler restoranı olarak bilinen Kolcuoğlu Ürgüp, ilçe merkezinde yürüme mesafesinde bulunuyor. Etli yemekleriyle ünlü olan restoranı günümüze kadar pek çok yerli – yabancı turist ziyaret etmiştir.
Oldukça dikkat ve ilgi çekici bir mimariye sahip olan kolcuoüğlu Ürgüp,oldukça lezzetli yaptığı  türk yemekleri ile nam salmıştır. 1900’lü yılların Osmanlı tasarımı olarak inşa edilmiş yapı günümüzde restoran olarak kullanılıyor. Oldukça merkezi ve harika bir konuma sahip olan bu mekanda yemeklerin ortalama fiyatları ise 35-60 tl arasında değişkenlik göstermektedir.
Diğer işletmelere nazaran fiyat konusunda uygun olan kolucoğlu ürgüp’ün içerisinde Balkan mutfağından yemekler de bulunuyor. Sabah 08:00’den itibaren gece saatlerine kadar açık olan restoranın ayrıca özel otoparkı mevcuttur.
Adres: Duayeri, İstiklal Cd. No:33, Ürgüp Nevşehir

Şüküroğulları
Kolcuoğlu ürgüp’e nazaran ilçe merkezine biraz daha uzak olsa da yine merkezi bir konumda olan şüküroğulları, oldukça geniş bir mekana sahiptir. Lüks kategorisinde olduğu bilinen işletmenin içerisinde Türk mutfağından Avrupa mutfağına kadar pek çok farklı tatta lezzet mevcuttur.
Alkollü içeceklerin de yer aldığı mekanda kategorisine nazaran uygun fiyat politikası uygulanmaktadır. Bu sebeple yerli - - yabancı birçok turist tarafından bir hayli ilgi görmektedir.  
Güler yüzlü personelleriyle yıllardır ilçede hizmet veren Şüküroğulları işletmesinin kendine ait otoparkı da bulunuyor. Modern bir mimarisi bulunan mekanın yılın her zamanı açık olduğu biliniyor.
Fiyatlarına bakacak olursak, yemek için 35 – 55 tl arası, alkol fiyatları ise 20 – 50 tl arasında değişkenlik göstermektedir.
Adres: Temenni, Musa Efendi Temenni, Ahmet Refik Cd. No:12 D:No:12, Ürgüp Nevşehir

Ehlikeyf
Ürgüp'teki restoranlar listesine Ehlikeyf ile devam ediyoruz. Ürgüp’te Kapadokya’nın meşhur yemeği testi kebabını deneyebileceğiniz bir diğer işletme Ehlikeyf. Mekanın tasarımında Kapadokya’ya özgü izler görmek mümkün. Şık ve samimi hissi ile beğeni toplayan mekan hızlı servisiyle takdir de topluyor. Ürgüp’te keyifli bir akşam yemeği için hiç düşünmeden Ehlikeyf’i tercih listenize ekleyebilirsiniz.
Adres: Yukarı Mahallesi, Cumhuriyet Meydanı. No: 3, Ürgüp, Nevşehir

Cafe Mavi Restaurant
Kapadokya ziyaretiniz sırasında canınız ev yemekleri çekerse rotanızı hemen Cafe Mavi Restaurant’a çevirebilirsiniz. Sıcak ve samimi atmosferi ile misafirlerini karşılayan mekanın fiyatları adeta cep dostu. Temiz ve nezih bu işletmede çalışan herkesin güler yüzlü ve samimi olduğunu söylemeliyiz. Yemekler ise ayrı bir lezzetli. Ev ortamını anımsatan bir mekanda, anne yemeği tadında yemekler için Cafe Mavi Restaurant’a gitmenizi öneririz.
Adres: İmran Mahallesi, Güllüce Cd. Dağıstanlı Sok No: 54, Ürgüp, Nevşehir

Dünya İskender Kebap
İskender kebap lezzetinin Ürgüp’teki en iyi adresi Dünya İskender Kebap'tır. Temiz, titiz ve özenli bir aile işletmesi olan Dünya İskender Kebap, güler yüzlü servisi ile ön plana çıkıyor. Mekanda otopark sorunu bulunmuyor. İskender kebabı ile bilinen mekanın mutfağından çıkan her yemek tadanlardan geçer not alıyor. Siz de İskender kebap'a hayır diyemeyenlerdenseniz hemen Dünya İskender Kebap’a rotanızı çevirmelisiniz.
Adres: İmran Mah. Oto Terminal Girişi No: 3 Merkez, Ürgüp, Nevşehir
İletişim: 0534 235 46 88

Ürgüp'te Nerede Kalınır?
Gez gez bitmeyen bu Kapadokya ilçesinde yatılı kalmak kesinlikle doğru bir tercih olacaktır. Diğer bölgelere göre hem ulaşımın daha rahat olduğu hem de sessiz bir yapıya sahip Ürgüp'te otel fiyatları da gayet hesaplı. 100 ila 1000 lira arasında değişen otel fiyatları göz önünde bulundurulduğunda bizim en beğendiğimiz oteller şu şekilde oldu:
• Sacred House
• Oread Cave Suites
• Dere Suites Kapadokya
• Kayakapı Premium Caves